Tovább építi atomerőműveit Japán

Vágólapra másolva!
Nem tervezik leállítani a kormányzat által korábban már engedélyezett atomerőművek építését Japánban - közölte Edano Jukio, az ország ipari minisztere, egy nappal a nukleáris energia harminc éven belüli feladását ígérő energetikai stratégiatervezet közzétételét követően.
Vágólapra másolva!

"Nem tervezem megváltoztatni az ipari minisztérium által engedélyezett nukleáris erőművek építési terveit" - mondta Edano Jukio a Kyodo hírügynökség tudósítása szerint, miután a több atomipari létesítménynek is otthon adó Amori prefektúra vezetőivel találkozott, akik a nukleáris energia feladása következtében a térség gazdaságának okozandó károkra figyelmeztették a minisztert.

A japán kormány a tavaly márciusi fukusimai atombalesetet megelőzően két erőmű építését hagyta jóvá. A pénteken nyilvánosságra hozott kormánytervezetben az áll, hogy a kabinet nem engedélyezi új atomerőművek építését, a meglévők élettartamát pedig 40 évben maximalizálja. A terv alapján így a 2030-as évek végéig az összes japán atomerőmű beszüntetné az áramtermelést.

Ugyanakkor az Amoriban építés alatt álló s az eredeti tervek szerint 2014-re elkészülő Óma atomerőmű üzembe állításának kormányzati jóváhagyása esetén a 2050-es évekig működhetne a 40 éves limit alapján.

A szigetország másik épülő erőművének üzemeltetője, a Chugoku Electric Power áramszolgáltató vállalat azzal érvelt, hogy a beruházás nem esik a kormányzati tilalom hatálya alá. A Simane prefektúrában található kétblokkos létesítményben egy harmadik reaktor építése folyik, amely a cég szerint nem tekinthető új erőmű építésének.

Edano ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a készülő reaktorok elindítását az újonnan felállított japán nukleáris szabályozó hatóságának is jóvá kell hagynia.