Megemelték a Rushdie-ra kitűzött vérdíjat

Vágólapra másolva!
Megemelték a Salman Rushdie indiai-brit író fejére kitűzött vérdíjat a muszlimok. Közben az író megjelenteti az életrajzi kötetét.
Vágólapra másolva!

Egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte Iránban a Salman Rushdie indiai-brit íróra 1989-ben kitűzött vérdíjat. A lépés összefügg azzal az internetre feltöltött iszlámellenes amerikai videofilmmel, amely óriási felháborodást keltett a muzulmán világban.

A Hordad 15 alapítvány félmillió dollárral toldotta meg az eddigi, 2,8 millió dolláros vérdíj összegét. Úgy érvelt, ha Rushdie-t már megölték volna a Sátáni versek című, a muszlimok szerint a vallásukat sértő könyvéért, akkor nem készült volna el a Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film, ami miatt erőszakos tiltakozó megmozdulások voltak a napokban több muszlim országban. "Ez a legmegfelelőbb idő, hogy végrehajtsuk" - hangoztatta az alapítvány, Rushdie megölésére utalva.

A Sátáni versek című könyv miatt Khomeini imám, az iráni iszlám forradalmat irányító ajatollah 1989-ben Rushdie megölésére felszólító vallási rendeletet adott ki. Az írónak emiatt tíz éven át bujkálnia kellett.

A 65 éves Rushdie muzulmán szülők gyermekeként született Indiában, és muzulmán öröksége csak "súlyosbítja bűnét" sok muszlim szemében, mert így nemcsak az iszlám megsértőjét látják benne, hanem a hitehagyottat is.

Rushdie-t azonban a jelek szerint már nem izgatja túlságosan a fejére kitűzött vérdíj. Kedden megjelenteti meg - huszonhét országban egyszerre - életrajzi kötetét, amelyben először ír arról, hogy mit érzett azokban az időkben, amikor érvényben volt az ellene 1989-ben kiadott halálos ítélet.

A könyv címe Joseph Anton, amely Rushdie kedvenc íróinak, Condradnak és Csehovnak a keresztnevére, valamint az írónak a bujkálás alatt használt nevére utal.