Rendőrruhában támadnak az afgán lázadók

Vágólapra másolva!
Egyenruhában férkőznek a NATO-támaszpontok közelébe a fegyveresek Afganisztánban. Fél napon belül két támadást is indítottak, összesen hat NATO-katonával végeztek.
Vágólapra másolva!

Feltételezett afgán rendőrök megöltek négy NATO-katonát vasárnap reggel az ország déli részén - közölte az atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kabuli parancsnoksága. A nyilvánosságra hozott közlemény nem említette az áldozatok nemzetiségét. A NATO egyelőre nem ismertette a támadás körülményeit sem, csupán arra utalt, hogy azt az afgán rendőrség feltételezett tagjai hajtották végre. Egy támadóval végeztek az ISAF katonái. Ez volt a második ilyen jellegű támadás alig fél napon belül.

A londoni védelmi minisztérium szombaton este jelentette be, hogy egy rendőri egyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát gyilkolt meg az afganisztáni Hilmend tartományban. Hírügynökségi jelentések szerint az idén eddig legkevesebb 51 NATO-katonát öltek meg az afgán rendőrségbe beépült személyek, egy pénteki támadást pedig amerikai katonai egyenruhába öltözött tálibok hajtottak végre.

Amerikai uniformisban voltak azok az afganisztáni tálib lázadók, akik az ország déli részén lévő Hilmend tartományban szombatra virradóan megtámadták a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű támaszpontját. A támadásban két amerikai katona vesztette életét. A brit és amerikai katonákat elszállásoló bázist 15 lázadó támadta meg, valamennyien amerikai katonai egyenruhát viseltek. "Jól felszereltek, kiképzettek és felkészültek" voltak. A támadás során megölték az amerikai hadsereg két katonáját és megsemmisítettek hat Harrier típusú vadászgépet.

A támaszponton állomásozik Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, akinek nem esett bántódása. Korábbi értesülések szerint a tálibok Harryt akarták megölni, de egy tálib szóvivő vasárnap közölte, hogy az akciót Nakoula Basseley Nakoula iszlámellenes filmje miatt bosszúból indították.