Magyar feliratokat hiányol a román hatóság

2012.09.17. 12:36

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács egy panasz nyomán megállapította: diszkriminatív, hogy a Kovászna megyei közintézmények többsége csak román nyelven teszi hozzáférhetővé a közérdekű információkat.

A Krónika című napilap beszámolója szerint a tanács egy Kovászna megyei személy panasza alapján vizsgálta meg a nyelvhasználat kérdését a székelyföldi Kovászna megye közintézményeiben. Az augusztusban hozott határozatot most juttatta el a panasztevő a sajtónak.

A diszkriminációellenes tanács határozatában megállapította, hogy 18 Kovászna megyei intézmény diszkriminálja a magyar lakosságot.

Az elmarasztalt intézmények - köztük a prefektúra, a Kovászna megyei törvényszék ügyészsége, a sepsiszentgyörgyi bíróság ügyészsége, a Kovászna megyei rendőrség, a sepsiszentgyörgyi városi rendőrség, a Kovászna megyei csendőrség, az állami levéltár Kovászna megyei igazgatósága, a számvevőszék, a Kovászna megyei vámhivatal, a megyei adóhivatal, a megyei nyugdíjpénztár vagy a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal - nem teszik hozzáférhetővé magyar nyelven is a közérdekű információkat.

A tanács felszólította az elmarasztalt intézményeket, hogy pótolják a hiányzó kétnyelvű feliratokat.

A neve elhallgatását kérő panaszos több tucat sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei közintézményt panaszolt be amiatt, hogy székházukon csak román nyelvű névtábla látható, s közérdekű információkat egyáltalán nem vagy csak részben tesznek hozzáférhetővé magyar nyelven.