Már lengyeleket is gyilkol a cseh alkohol

Vágólapra másolva!
Négy halálos metilalkoholos mérgezést regisztráltak Lengyelországban, alapos a gyanú, hogy a gyilkos ital Csehországból érkezett, ahol előzőleg 20 áldozatot szedett. A szesz a hét végén Szlovákiában is rosszulléteket okozott, de a kormány szerint nem olyan drámai a helyzet, hogy be kelljen tiltani a tömény italok árusítását, ahogy azt Csehországban tették.
Vágólapra másolva!

Négyen haltak meg Lengyelországban metilalkohol-mérgezés következtében, a hatóságok Csehországból származó italokra gyanakszanak, adta hírül a RIA Novosztyi. A lengyel tiszti főorvos szerint metilalkoholos esetek rendszeresen előfordulnak, ezúttal azonban alapos ok van feltételezni, hogy cseh eredetű italok szedtek áldozatokat.

A hétvégén kiderült, Csehország után Szlovákiában is előfordultak hasonló esetek. Szlovákia ugyanakkor nem korlátozza a tömény szeszek forgalmazását a mérgezések miatt - jelentette ki hétfőn Zuzana Zvolenská szlovák egészségügy miniszter. A szlovák kormány szerint a helyzet nem drámai, így nincs szükség radikális lépésekre.

Csehországban a múlt héten országos tilalmat rendeltek el a tömény szeszek forgalmazására, miután a hét végéig legalább 20 ember vesztette életét a mérgező alkoholos italok miatt. A cseh üzletekben árusított italok egy részéről kiderült, hogy metilalkoholt tartalmaz, amely vakságot vagy akár halált is okozhat. A mérgezések miatt a cseh hatóságok már 23 embert őrizetbe vettek.

Szlovákiában tíz ember került kórházba metilalkohol-mérgezéssel a kelet-szlovákiai Eperjesen. Őket egy családi ünnepség után vitték be, négy férfin szervezetében ki is mutatták a metilalkoholt, de senki nem halt meg. Kiderült, a mérgezést itt is Csehországból származó, házi főzésű szilvapálinka okozta.

"A szilvapálinka műanyag palackokban volt, nem is volt zárjeggyel ellátva" - mondta a sajtótájékoztatón Ivan Rovny, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tiszti főorvosa. Hozzátette: a születésnapi ünnepségen fogyasztott, házi főzésű szeszt interneten rendelte a család.

Daniel Dzobaník, az eperjesi kerületi rendőrkapitányság szóvivője szerint a gyanús szállítmányra a cseh rendőrség hívta fel még szombaton a szlovák rendőrök figyelmét, akik ezt követően keresték meg a családi esemény résztvevőit, kórházi kivizsgálást ajánlva nekik.

A házi készítésű szesz maradékában a laboratóriumi kivizsgálás kimutatta a metilalkohol jelenlétét. Az viszont, hogy a mérgezés enyhébb lefolyású volt, mint a csehországi esetekben, a szaktárca tájékoztatása szerint alighanem a kisebb elfogyasztott mennyiségnek vagy a mérgező anyag kisebb arányának köszönhető.

Zuzana Zvolenská szlovák egészségügyi miniszter szerint Szlovákiában a mérgezések számát tekintve a helyzet nem nevezhető sem kritikusnak, sem drámainak. Többen - gyanús tüneteket érezve - a médiában közölt információk hatására vizsgáltatták ki magukat, de szervezetükben szerencsére csak a legális szeszgyártásban használt etilalkohol hatásait mutatták ki.