Senki nem kereste a halott kislányt

Vágólapra másolva!
Évekig egyetlen hivatalnak sem tűnt fel, hogy eltűnt az a szlovák kislány, akinek a holttestét kedden találták meg egy pozsonyi lakásban, sőt, a szülei még családi pótlékot is felvettek utána. A kislánynak van egy húga is, aki ugyanabban a lakásban élt.
Vágólapra másolva!

Bár a három éve eltűnt szlovák kislánynak már két éve iskolába kellett volna járnia, egyetlen hivatal sem kereste - írja a Bumm.sk. A kislány három éve halott volt már, mikor a rendőrök megtalálták egy Pozsony Főrév (Ružinov) városrészében lévő lakásban. A szomszédok a lap szerint három évvel ezelőtt jelezték a hivataloknak, hogy Lucia veszélyben van, röviddel az után, hogy a kislány nevelőapja kijött a börtönből. A férfi a felesége bántalmazása miatt ült.

A kislánynak van egy hároméves húga is, az édesanyja pedig újabb gyermeket vár, nemsokára szülni fog. A rendőrök a lány 32 éves nevelőapját, Juraj H.-t gyanúsítják, a férfit elfogták. Az esetet egyelőre emberölésként vizsgálják, az anyát is letartóztatásba helyezték.

A Markíza televízió szerint, amikor a szomszédok a gyerekről kérdezték az anyát, azt felelte, hogy a nagymamájánál vagy nagynénjénél van valahol Kelet-Szlovákiában, Kassa mellett. Más szomszédok úgy hitték, a kislányt elvették az anyától a hivatalok.

A hivatalnokok állítólag nem tudtak róla, hogy a kislányt nem íratták be iskolába. Az oktatásügyi minisztérium szerint az önkormányzatoknak figyelniük kell arra, hogy minden iskolaköteles gyermeket beírattak-e. Miroslava Štrosová, Főrév (Ružinov) városrész önkormányzatának szóvivője a Sme napilap megkeresésére előbb úgy nyilatkozott, hogy a családot nem tartják nyilván a hivatalban. Később azt írta, egyelőre azt tudta meg, hogy a szülők egyikének Főrévben van az állandó lakhelye.

A Munkaügyi Központ megerősítette, hogy amikor a szülők családi pótlékot igényeltek Lucia után, a főrévi lakást tüntették fel állandó lakhelyként. A pénz azóta is járt nekik, egészen keddig. Míg Lucia nem volt iskolaköteles, elég volt a gyermek születési anyakönyvi kivonata az igényléshez, ám később minden évben le kellett volna adni az igazolást arról, hogy iskolába jár. Egyelőre nem tudni, hogy az igazolást hamisították-e, vagy egyáltalán le sem adták.

A lakásba, ahol a kislányt megtalálták, letartóztatási paranccsal jöttek a rendőrök. A bíróság illegális lakásfoglalás miatt hozott ítéletet a két felnőtt ellen. Az anya 9 hónapot kapott két évre felfüggesztve, a nevelőapának 6 hónapra kellett volna a rácsok mögé vonulnia. A bíróság még októberben döntött, ám a vádlottak nem vették át az ítéletet, így június végén elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Lucia hároméves kishúgát kórházba vitték és kivizsgálták. "Állapota jó, nem mutatja betegség jeleit, nincs erőszak jele sem a testén" - mondta a gyermekkórház szóvivője.