Muszlim témájú karikatúra miatt aggódnak a németek is

Vágólapra másolva!
Egy német lap is iszlám témájú karikatúrát akar közölni pénteken. A lépés miatt sok muszlim országban bezárják a német nagykövetségeket.
Vágólapra másolva!

Iszlám témájú karikatúrával a címlapon tervezik megjelentetni a Titanic német szatirikus lap a következő számát. A tervezett karikatúra miatt pénteken az muszlim országokban számos német nagykövetséget tartanak zárva elővigyázatosságból, mindenütt megerősítik a képviseletek védelmét, és "a helyzettől függően" további nagykövetségek bezárása is felmerülhet.

Gudio Westerwelle német külügyminiszter csütörtökön közölte, nem szabad tovább tüzelni az iszlámellenesnek tartott nyugati megnyilvánulások miatt a muszlim világban kelt felháborodást. "A véleményszabadság nem a más vallásúak sértegetésének szabadsága" - mondta. Westerwelle szerint megjegyzése nem a konkrét kiadványra vonatkozik, de jelezte, óv attól, hogy bárki is "olajat öntsön a tűzre".

Előző pénteken Kartúmban, a szudáni fővárosban a feldühödött tömeg megtámadta a német nagykövetséget. A képviseletet már korábban kiürítették, a német diplomatáknak így nem esett bántódása, de az épület kigyulladt a támadásban.

A Titanic főszerkesztője csütörtökön azt közölte, hogy a következő, szeptember végi szám címoldalán megjelenő karikatúra egy muszlim harcost ábrázol, a karjában Bettina Wulff-fal, Christian Wulff volt német államfő feleségével, aki újabban gyakran szerepel a bulvárlapokban. A rajz alatt egy felirat is áll majd, amely szerint "felfordult a nyugati világ - Bettina Wulff Mohamed-filmet forgat".

A kartúmi támadást helyi beszámolók szerint nem csupán az iszlámellenes amerikai videofilm váltotta ki, helyi vallási vezetők napokig hangolták Németország ellen híveiket, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy német szélsőjobboldali csoportok iszlámellenes tüntetéseket tartanak és Mohamed prófétát gyalázzák.