Vágólapra másolva!
A második miniszter is lemondott a szerdán kirobbant grúziai börtönbotrány miatt. Az elnök gesztusokkal próbálja enyhíteni a felháborodást.
Vágólapra másolva!

"Morális és politikai felelősséget" érez, ezért bejelentette lemondását pénteken Bacso Akhalaia grúz belügyminiszter - írta a Reuters hírügynökség internetes oldala. Két nap alatt ő a második grúz tárcavezető, aki távozott egy nyilvánosságra került, a grúz elítéltek kínzását bemutató videófelvétel miatt.

Korábban a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter állt fel, miután az ország több városában tüntetések kezdődtek a kormány ellen. Miheil Szaakasvili elnök az indulatok csillapítása végett ugyancsak csütörtökön közölte, Hatuna Kalmahelidze utódja az eddigi legkeményebb kritikusa, Georgi Tugusi - Grúzia korábbi általános ombudsmanja - lesz. A miniszterelnök eközben meglátogatott egy börtönt, és a büntetés-végrehajtási rendszer reformját ígérte.

A videót, melyen a rabok verése és gumibottal való megerőszakolása látható, két, az ellenzékkel szimpatizáló tévécsatorna mutatta be. Az elnök ezért azt állítja, hogy az október 1-jei választások előtti tudatos ellenzéki provokációról van szó.