Több mint 420 millió forintnak megfelelő összeget fizetett Mitt Romney, az amerikai republikánusok elnökjelöltje tavaly. Erről kampánystábja számolt be pénteken, de a korábbi adóbevallásairól csak összefoglalót közöltek, konkrét számokat nem.

13,7 millió dollár (közel 3 milliárd forint) volt Mitt Romney republikánus elnökjelölt jövedelme 2011-ben, ami után 1,94 millió dollár (több mint 420 millió forint), azaz 14,1 százaléknyi adót fizetett - jelentette be pénteken a politikus kampánystábja. A Boston Globe amerikai lap szerint ez kis mértékben magasabb, mint a 2010-es, 13,9 százalékos adókulcsa, de még mindig jóval alacsonyabb, mint amit egy átlagos amerikai fizet a kincstárnak.

Az USA-ban 2009-ben 17,4 százalékos volt a személyi jövedelemadó átlagos mértéke (frissebb adat a Financial Times gazdasági lap szerint még nem áll rendelkezésre).

A politikus bevételeinek nagy része befektetéseiből származott. A Romney házaspár valamivel több, mint 4 millió dollárt (több mint 870 millió forint) fordított jótékonyságra.

Pénteken a kampánystábja közzétett egy összefoglalót Romneyék elmúlt húsz évének adóbevallásaiból is, de csak a százalékos adatokat közölték, konkrét összegeket nem. Ebből az derül ki, hogy 1990 és 2009 között átlagosan 20,2 százaléknyi szövetségi jövedelemadót fizettek. A legalacsonyabb adókulcsuk mértéke 13,66 százalékos volt.

Mitt Romney, akinek vagyonát 190-250 millió dollárra becsülik, csak a 2010-re és a 2011-re vonatkozó adóbevallását hozta nyilvánosságra, a többi közlésére nem hajlandó. Emiatt többen kritizálták, sőt ismeretlenek azzal zsarolták meg, hogy nyilvánosságra hozzák korábbi adóbevallásait, ha nem fizet nekik egy jelentős összeget.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője korábban azt állította, hogy Romney egy évtizeden keresztül egy centtel sem járult hozzá a kincstár bevételeihez, amit a republikánus elnökjelölt kategorikusan cáfolt.