A francia zöldpárt támogatja a kormány szigorú költségvetési politikáját, de ellenzi az európai szigort megtestesítő Európai Stabilitási Mechanizmust. Emiatt az ellentmondás miatt Daniel Cohn-Bendit, a párt neves képviselője felfüggesztette tagságát.

Felfüggeszti párttagságát a francia Zöldeknél Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő, aki "balos félrecsúszásként" és "totális ellentmondásként" értékelte, hogy pártja az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) ellen fog szavazni a francia parlamentben.

A francia kormánykoalícióban két miniszterrel szerepet vállaló Zöldek vezetősége szombaton este elfogadott egy indítványt, amelynek értelmében a párt "elutasítja az Európai Stabilitási Mechanizmust, amelynek szigorúan vett olvasta nem ad tartós válaszokat azokra a válságokra, amelyekkel az Európai Uniónak jelenleg szembesülnie kell, és akadályozza az ökológiai átmenetet". A dokumentum azt ajánlja a párt képviselőinek, hogy ezt az álláspontot képviseljék októberben az európai mentőalap ratifikálását megelőző parlamenti vitában, majd szavazzanak az ESM ellen.

Cohn-Bendit - aki nem volt jelen a határozat elfogadásán - "tragikusan bénának" nevezte a javaslatot. "Ha (a Zöldek) úgy érzik, hogy a szerződés a megszorítás diktatúrája Európában és Franciaországban, de aztán meg megszavazzák a francia költségvetést, hát az teljes őrület" - mondta Cohn-Bendit vasárnap a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

"Az ESM-et azzal az indokkal utasítják el, hogy megszorítást ír elő, a költségvetést pedig megszavazzák, mert támogatják a kormányt. Ez így nem működik" - mondta. A francia pénzügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy 3 százalék alatti hiánnyal tervezik a jövő évi költségvetést. Ez azt jelenti, hogy nem lazítják fel az eddigi megszorító politikát.

"Átmenetileg zárójelbe teszem a tagságomat ebben a mozgalomban" - folytatta az európai parlamenti képviselő, mert "nem tudom támogatni ezt a politikai tévedést".

Pártjuk döntésével Cécile Duflot és Pascal Canfin, a Zöldek két minisztere sem ért egyet, mindketten az ESM támogatására kérték a képviselőket.

A Zöldek álláspontja egyébként nem veszélyezteti az európai mentőalap elfogadását, miután az előző államfő, Nicolas Sarkozy által jóváhagyott szöveget a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) által vezetett ellenzék minden valószínűség szerint meg fogja szavazni a kormányzó szocialistákkal együtt.