Az amerikai szenátus politikai szankciókról szóló határozatot fogadott el Ukrajna ellen Julija Timosenko ellenzéki vezető bebörtönzése miatt. A határozat nem kötelező az Obama-kormány számára, de erősen jelzi a két ország viszonyának elmérgesedését.

Politikai szankciókkal fenyegette meg az amerikai szenátus határozatában az ukrán hatóságokat Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzése miatt.

A szenátus egyhangúlag fogadta el a külügyi bizottság által jóváhagyott, a Fehér Házra nézve nem kötelező érvényű határozatot. A dokumentum politikai indíttatásúnak nevezi a Timosenko elleni bírósági eljárást, és követeli az elítélt szabadon engedését. Felszólítja az amerikai külügyminisztériumot, hogy hívja vissza kijevi nagykövetét, és függessze fel az ottani diplomáciai külképviselet működést, amíg az ukrán hatóságok el nem engedik Timosenkót.

A dokumentum szerzői szerint az amerikai kormányzatnak szankciókkal kell sújtania azokat a kijevi illetékeseket, akiknek közük volt Timosenko üldözéséhez. Azt javasolják továbbá a Fehér Háznak, hogy beutazási tilalommal sújtsa Viktor Janukovics államfőt és több vezető beosztású tisztségviselőt. Emellett a szenátorok arra szólítják fel a NATO-t, hogy függessze fel kapcsolatait Ukrajnával, amíg Timosenko nincs szabadlábon.

A szenátusi határozat lényegében egy javaslat, és nem kötelező az amerikai kormány számára. Az amerikai kormányzat azonban a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki a Timosenko elleni bírósági eljárás és a volt miniszterelnök bebörtönzése miatt. Májusban Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy Washington nemcsak Timosenko, hanem az általa vezetett kormány többi bebörtönzött tagjának a szabadon engedését, illetve a polgári és politikai jog maradéktalan helyreállítását követeli.

Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy túllépte hatáskörét, amikor kormányfőként földgázimportról tárgyalt 2009-ben az orosz kormány illetékeseivel. Ő tagadta a vádat, és azt állítja, hogy régi ellenlábasa, Viktor Janukovics azért fogatta perbe és börtönöztette be őt, hogy megakadályozza indulását az idei parlamenti választásokon.

A kijevi kormány szerint azzal, hogy nem kötelező érvényű a határozat az Obama-kormányzatra, komolytalanná válik a szankció. A határozatot egyhangúlag fogadta el ugyan a szenátus, de Kijev szerint szándékosan késői órára halasztották a szavazást róla, hogy "Timosenko amerikai barátai" fogadhassák el azt.