Elsüllyesztett szovjet atom-tengeralattjárók okozhatnak környezeti katasztrófát

Vágólapra másolva!
Víz szivárog meghibásodott reaktorába, ezért radioaktív szennyeződést okozhat egy Kara-tengeren több mint harminc éve elsüllyesztett szovjet atom-tengeralattjáró -  értesült az ARD német közszolgálati televízió. Egy másik, a Barents-tenger mélyén fekvő szovjet hajó tengeralattjáró pár éven belül ugyancsak szennyezheti majd a környezetét. Az orosz hatóságok mindkét esetben csak "lehetséges veszélyről" beszélnek nyilvánosan.
Vágólapra másolva!

Ellenőrizhetetlen láncreakció indulhat egy hullámsírba temetett szovjet atom-tengeralattjáró reaktorában - állította az ARD német közszolgálati televízió kedden az orosz környezetvédelmi minisztérium egy belső jelentésére hivatkozva.

Az ARD Report Mainz című kedd esti politikai magazinműsora szerint az 1981-ben a Kara-tengeren elsüllyesztett K-27-es jelzésű szovjet atom-tengeralattjáró radioaktív szennyeződést okozhat, mert víz szivárog a meghibásodott reaktorba.

A Novaja Zemlja szigetcsoport térségében 33 méter mélyen fekvő tengeralattjárót a környezeti katasztrófa megelőzése céljából legkésőbb 2014-ben ki kell emelni a hullámsírból - áll az orosz környezetvédelmi minisztérium szakértőinek jelentésében, amely szerint "nagyon valószínű", hogy ellenőrizhetetlen láncreakció indul be, ha nem gondoskodnak a fűtőelemek biztonságos elhelyezéséről.

Az orosz hatóságok a 2011 nyarán készült belső minisztériumi dokumentummal ellentétben csak "lehetséges veszélyről" beszélnek nyilvánosan - jegyezték meg a műsorban.

Az ARD-hez eljutott dokumentumok szerint egy másik régi szovjet atom-tengeralattjáró, a Barents-tenger mélyén 2003 óta fekvő K-159-es is szennyeződést okozhat, mert a roncs körül hiányzik a sugárzásvédelmet szolgáló építmény, ezért ezt a tengeralattjárót is legkésőbb 2014-ben ki kell emelni. Egy esetleges környezeti katasztrófa elsősorban a térség halállományát károsítaná. A Barents-tenger a legfontosabb tőkehal halászterület a világon - áll a német televízió összeállításában.