Újra lángol a Szintagma tér

általános sztrájk Görögországban, tüntetés, zavargás, rohamrendőr Athénban
Vágólapra másolva!
Erőszakba torkollottak a megszorítások elleni tüntetések a görög fővárosban, Athénban, ahol anarchisták csaptak össze a rohamrendőrökkel szerda délután. Az új görög kormány ellen először vonultak utcára az általános sztrájkot hirdető tömegek: Athén főterén betontömbök és könnygázgránátok röpködtek, a parlament előtt pedig Molotov-koktélok borították lángba az utcát.
Vágólapra másolva!

Könnygázgránátokkal próbálta a rendőrség feloszlatni a feldühödött tömeget Athén központjában, miután erőszakos összecsapások kezdődtek a szerdai görög tüntetéseken. Görögországban szerda reggel általános sztrájkot hirdettek a köztisztviselők, az országot megbénító munkabeszüntetéseket pedig több tízezres tüntetések kísérik. Athén főterén, a parlament épületével szemben található Szintagma téren délután ismét elszabadultak az indulatok.

Forrás: Europress/Getty Images/Milos Bicanski
További képekért kattintson!

A rendőrség szerint mintegy 50 000, a szervezők szerint 100 000 ember vonult a térre, köztük orvosok, tanárok, adóhivatalnokok, tengerészek és légi irányítók is. Az emberek EU- és IMF-ellenes szlogeneket skandáltak: "Nem hajolunk meg a trojka előtt!", illetve "EU, IMF, kifelé!" - zengett a téren. (A görögök trojkának az országot hitelből életben tartó három intézményt, az Európai Központi Bankot, az EU-t és az IMF-et nevezik.)

A tüntetés a BBC szerint akkor torkollt erőszakba, amikor egy csoport fekete ruhás, botokkal felszerelkezett anarchista Molotov-koktélokat és betondarabokat kezdett hajigálni a rohamrendőrökre a Szintagma téren. A randalírozók fákat és szemeteskukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, és kalapáccsal utcaköveket is kibontottak, hogy azokat is fegyverként használják a rendőrök ellen.

A rohamrendőrök könnygázzal válaszoltak, miközben a parlament előtti tér egy időre lángba borult. Húsz rendőr könnyebben megsérült, és mintegy 100 tüntetőt őrizetbe vettek, de csak nyolcat tartottak tartósan fogva.

Forrás: AFP/Aris Messins
Molotov-koktélok Athénban. További képekért kattintson a fotóra!

Nyomorba taszított görögök

A szerdára meghirdetett tüntetéseket és sztrájkot a görög kormány újabb megszorító intézkedései ellen hívták össze. Az ország két legnagyobb szakszervezete azért hívta utcára az embereket, mert a kormány újabb 11,5 milliárd eurós megszorítócsomagot próbál rákényszeríteni az országra, noha az elmúlt két évben folyamatosan megszorításokkal sanyargatott embereknek már elegük van az elvonásokból.

A három pártból álló görög kormánykoalíciónak nincs sok mozgástere, mert a trojka a megszorításokat szabta feltételül az országot megmentő hitel következő részletének kifizetésére. Az államcsőd szélén táncoló Görögországot már régóta csak az EU és az IMF hitelei tartják életben, amelyek következő, 31 milliárd eurós részlete nélkül az ország heteken belül összeomlana - írja a BBC.

A megszorítások azonban már eddig is súlyos következményekkel jártak a görög lakosság számára. Az életszínvonal rohamosan csökken, a munkanélküliség rekordokat dönget, és az emberek harmada a szegénységi küszöb alá került. Ezeket a tömegeket pedig nem érdekli az ország megmentése és az IMF feltételei, mivel úgy érzik, hogy az újabb sanyargató feltételekkel a külföldi pénzemberek adósrabszolgáivá válnak. Az elkeseredettség egyre több embert sodor a szélsőséges politikai erők, a kommunisták, az anarchisták és a neonácik táborába is.

Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis
Általános sztrájk és tüntetés. További képekért kattintson a fotóra!

Az első pofon az új kormánynak

A jelenlegi konzervatív kormány az ez év júniusi választásokon került hatalomra, és azt ígérte, hogy kiutat talál Görögország kilátástalan helyzetéből, a megszorításokat azonban láthatóan nehezen nyomja le az emberek torkán. A szerdai sztrájk és az erőszakba torkolló tüntetések az elsők azóta, hogy a kormány felállt, így a mostani helyzet kezelése egyben az EU-párti mérsékelt hatalom első nagy próbatétele is.

Az esélyeik pedig nem túl jók. Miközben Antonisz Szamarasz miniszterelnök a nyugdíjak csökkentését és a nyugdíjkorhatár emelését szeretné bevezetni, az MRB görög közvélemény-kutató múlt heti felmérése szerint a görög lakosság több mint 90 százaléka ellenzi ezeket a lépéseket. Az emberek a felmérés szerint úgy érzik, hogy a megszorítások igazságtalanok, és a szegények nyakába akasztják a válság minden terhét.

Görögország 2010-ben kapott 110 milliárd eurós mentőcsomagot az IMF-től, majd 2011 októberében egy újabb, 130 milliárd eurós csomaggal egészítették ezt ki. A pénzt azonban csak részletekben utalják ki az országnak, és csak akkor, ha a hitelezők úgy látják, Görögország megfelelő reformokat hoz pénzügyi egyensúlyának helyreállítására. Ha a hitelprogram elakadna, Görögország csődbe megy, és valószínűleg kiesne az eurózónából is.