Milliók sztrájkja bénítja meg Athént

Vágólapra másolva!
Szerda reggel Görögországban megkezdődött a sztrájk, amelyben több millióan vesznek a részt az állami és magánszférából egyaránt, a résztvevők a kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Az egész napos munkabeszüntetés a tömegközlekedést, a légi és kikötői forgalmat egyaránt érinti. Zárva lesznek a fontos közhivatalok, a posták, az iskolák és az üzletek, de a kórházak is csak sürgősségi ellátást végeznek.

Az idén ez már a harmadik általános sztrájk, az első nagy megmozdulás azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Az új kabinet az előző kormány által bejelentett takarékossági programon túl még 11,5 milliárd eurót tervez megspórolni a nemzetközi hitelezők kérésére, és így hozzájuthat a következő, 31 milliárd eurós hitelrészlethez.

A tiltakozó megmozdulást meghirdető két érdekvédelmi szövetség, a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mintegy 2,5 millió munkavállalót képvisel, a görög foglalkoztatottak mintegy felét. Utoljára idén februárban, még az előző kormány idején voltak erőszakos cselekményekbe torkolló megmozdulások Görögországban.