Összekeverték a Kaczynski-tragédia maradványait

Vágólapra másolva!
A múlt héten két holttestet kihantoltak, és DNS-vizsgálattal megállapították, hogy több embert más neve alatt mást temettek el.
Vágólapra másolva!

Összekeverték a lengyel vezetés számos tagjának halálát okozó szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség két áldozatának maradványait - közölte kedden a lengyel katonai ügyészség szóvivője.

A 2010. április 10-én, Szmolenszk közelében történt tragédiában Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító Tu-154-es repülőgép rossz időjárási körülmények között lezuhant, és a fedélzetén lévő 96 személy meghalt. Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság megállapította, hogy a balesetért a gép legénysége a felelős, amely pszichológiai nyomás alatt helytelenül úgy döntött, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is megkísérli a leszállást.

Az áldozatokat - lengyel hivatalos megbízottak jelenlétében - orosz szakértők vizsgálták meg, majd lezárt fémkoporsóban szállították őket Lengyelországba. Mivel a lengyel katonai ügyészség ellentmondásokat talált a kísérő iratokban, a múlt héten két holttestet kihantoltak, és DNS-vizsgálattal megállapították, hogy Anna Walentynowicznak, a Szolidaritás mozgalom kiemelkedő alakjának a neve alatt mást temettek el.

Ez a más személy - lengyel sajtóbeszámolók szerint - Teresa Walewska-Przyjalkowska, a Kelet Golgotája elnevezésű alapítvány néhai alelnöke, Walewska-Przyjalkowska sírjában pedig Walentynowicz földi maradványai nyugodtak.

A katonai ügyészség szóvivője jelezte, hogy további exhumálások és azonosító vizsgálatok várhatók. A hét végén Janusz Palikot, a nevét viselő balliberális mozgalom vezetője azt sürgette, hogy exhumálják Lech Kaczynski holttestét is. Palikot kíváncsi arra, hogy valóban Kaczynskit temették-e el a krakkói Wawel székesegyházának kriptájában.