Megszégyenült a brit miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Csúnyán leégett a brit miniszterelnök egy amerikai televíziós show-műsorban. David Cameron több olyan kérdésre nem tudta a választ, amely rendszeresen előfordul a külföldi letelepülők nagy-britanniai állampolgársági vizsgáján is.
Vágólapra másolva!

David Cameron az ENSZ közgyűlésére utazott az Egyesült Államokba, hivatalos programja végeztével azonban elfogadta az egyik legnézettebb amerikai tévés talkshow házigazdájának, David Lettermannak a meghívását. Brit sajtókommentátorok már előre felhívták Cameron figyelmét arra, hogy aknamezőre tévedhet, ha elvállalja a részvételt, és az előzetes aggályok egy része valóra is vált.

A dolog jól indult, a konzervatív párti brit miniszterelnök helytálló válaszokat adott azokra a kérdésekre, amelyek a Nagy-Britanniát alkotó nemzetek közötti kulturális különbségeket, a brit lakosság lélekszámát, vagy az egykori brit birodalom kiterjedését firtatták.

Kínos pillanatok élő adásban

Cameron nagyot botlott azonban, amikor arra a kérdésre kellett válaszolnia, hogy kitől származik a Nagy-Britanniában talán legnépszerűbb hazafias dal, a Rule Britannia. A szinte második nemzeti himnusznak tekintett induló szerzője Thomas Arne, aki James Thomson azonos című költeményét zenésítette meg 1740-ben. A brit kormányfő viszont - hibásan - Sir Edward Elgarnak, az egyik legnagyobb 19-20. századi angol zeneszerzőnek tulajdonította a brit királyi haditengerészet dicsőségét hirdető dalt.

Még ennél is kínosabb volt talán, amikor a miniszterelnök nem tudta megmondani, hogy mit is jelent az angol-brit íratlan alkotmányosság egyik legfontosabb jogforrásának, az első változatában 1215-ben aláírt Magna Cartának az elnevezése. Cameronnak mindössze azt kellett volna tudnia, hogy a városi-rendi szabadságjogok rögzítésének első angliai jogi kísérletét írásba foglaló okmánynak a címében a magna egyszerűen annyit tesz, hogy nagy.

A brit kormányfőt amerikai útján kísérő BBC-tudósító csütörtöki beszámolójában megjegyezte: ezek után remélhető, hogy Cameront hazautazása után a repülőtéri határőrizeti hatóságok nem kérik fel egy brit állampolgársági vizsgalap kitöltésére.