Kadhafi hívei kínozták halálra a diktátort foglyul ejtő hőst

líbia, Omran Shaaban temetése, líbiai hős, aki Kadhafit elfogta
Vágólapra másolva!
Vérbosszúra készülnek a líbiai lázadók megmaradt milíciái, miután a héten meghalt egy hősként tisztelt harcosuk.  Omran Saban volt az a fegyveres, aki tavaly októberben fogságba ejtette Moammer Kadhafit: a harcost a volt diktátor hívei a nyáron fogták el és kínozták halálra, a forradalmárok viszont hősnek kijáró temetést rendeztek neki. A férfi tragédiája miatt újra fellángolhat az egykori kadhafisták és a forradalmárok közötti viszály.
Vágólapra másolva!

Ünnepélyes temetést rendeztek Líbiában a tavaly meggyilkolt diktátor, Moammer Kadhafi elfogásáért nagy becsben tartott lázadó harcosnak, akit nyáron kadhafista fegyveresek fogtak el és kínoztak halálra. A nemzeti hősként tisztelt Omran Sabant ezrek siratták Miszrátában, halála pedig kiújuló erőszakkal fenyeget az arab országban.

A 22 éves Omran Saban akkor vált nemzeti hőssé, amikor 2011 október 20-án több felvételen is szerepelt, amint társaival elfogja Kadhafit, és kiráncigálja a csővezetékből, amelyben a diktátor végső kétségbeesésében elrejtőzött. A férfit mindenki csak a diktátor foglyul ejtőjeként ismerte, de nem sokáig örülhetett a dicsőségnek. Családja szerint sose kapta meg a Kadhafi elfogásáért kitűzött 1 millió dináros vérdíjat, az idén júniusban pedig fegyveresek ejtették fogságba, amikor állítólag vakációjáról tartott hazafelé.

Meglőtték, megverték, összevagdosták

A SAPA dél-afrikai hírügynökség szerint Sabant a Kadhafit máig tisztelő város, Bani Valid fegyveresei támadták meg a település közelében: a férfi és társai tűzharcba bocsátkoztak, de vesztettek, a háborús hős pedig a gerince környékén szerzett lövések miatt deréktól lefele lebénult. Ezután 50 napos fogság várt rá, amely során a jelek szerint kegyetlenül megkínozták Kadhafi korábbi hívei.

Forrás: AFP
Repülő hozta vissza Franciaországból a holttestet

A SAPA hírügynökség megszólaltatta Saban rokonait és családtagjait, akik szerint csont és bőr volt, amikor végül kiszabadult: a mellkasát borotvákkal vagdosták össze, az arca is eltorzult, teljesen össze volt verve, és alig volt eszméleténél. A hős kiszabadítását személyesen Mohammed el-Megarif, Líbia átmeneti elnöke alkudta ki Bani Valid fegyveres milíciáitól, szabadulása után pedig Franciaországba szállították gyógykezelésre.

A férfi ott halt meg hétfőn, miután a francia orvosok sem tudtak segíteni rajta. Testét nem sokkal később repülővel hozták vissza szülővárosába, ahol már a reptéren is több száz, más források szerint több mint 10 000 gyászoló várta. A líbiai Nemzetgyűlés bátor hősnek, "kötelességtudó mártírnak" nevezte a halála után kiadott közleményében, a kormány pedig megígérte, hogy hőshöz méltó temetést biztosít a férfinak. A holttestet végül fakoporsóban a Miszrátai futballstadionba szállították, és ott mondták el felette a temetési imákat.

Vérbosszút esküdtek

A nemzeti hős halála miatt Miszrátában tüntetők vonultak a Nemzetgyűlés épülete elé, és vérbosszút követeltek Saban haláláért. A tüntetésre reagálva a líbiai elnök közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy igazságot szolgáltatnak, és megbüntetik azokat, akiknek közük volt Saban megkínzásához.

Forrás: AFP
A focipályán imádkoztak a hős koporsója fölött

A Nemzetgyűlés felhatalmazta a rendőrséget és a hadsereget, hogy akár fegyverrel is, de kerítsék kézre az emberrablókat. A hatóságoknak azonban nem lesz könnyű dolguk, a fegyveres milíciák által uralt országban ugyanis éppen az egyik legveszélyesebb területre kellene bejutniuk ehhez. Bani Validot a Kadhafi-hű milíciák jelenleg is rakétagránátokkal, automata fegyverekkel és tüzérségi ágyúkkal védik - írja a SAPA hírügynökség.

Bani Valid lakosai az esküvőkön máig kifüggesztik az elhunyt diktátor, Moammer Kadhafi képeit, a fiatalok pedig Kadhafi beszédeit hallgatják az autóik rádióján. A város harcosai a polgárháború idején állítólag orvlövészként gyilkolták a lázadókat Miszrátában, bombázták a felkelőket, és számos egyéb szörnyűséget követtek el. Miszráta lakói ezért a közelmúltban többször bosszúért kiáltottak, és a mostani alkalom erre tökéletes ürügy lenne számukra. "Ha a kormány nem megy, majd mi megyünk Bani Validba" - idézte az elhunyt hős barátait a SAPA.