Őrizetben a ljubljanai polgármester

Vágólapra másolva!
Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették Szlovéniában Zoran Jankovic ellenzéki vezetőt, a főváros, Ljubljana polgármesterét. Letartóztatták a fiát, Jure Jankovicot is, és még négy másik embert.
Vágólapra másolva!

A rendőrség átkutatta Zoran Jankovic házát és irodáját - közölte a szlovén nemzeti nyomozóiroda, de nem adott részletesebb tájékoztatást. Állítólag összesen 23 helyen tartottak házkutatást, többek között a Jankovic család cégeinél. Egyes hírek szerint a hatóságok bizonyos ingatlaneladásokat vizsgálnak.

Tavaly decemberben meglepetésre a Jankovic vezette balközép pártszövetség nyerte a parlamenti választásokat Szlovéniában, de nem tudott kormányt alakítani, míg a jobboldali pártok igen, így ismét Janez Jansa lett a kormányfő, aki 2004-től egy cikluson át már betöltötte ezt a tisztséget.

Zoran Jankovic hosszú időn át az egyik legnagyobb szlovén vállalat, a Mercator üzletlánc igazgatója volt. Azt állítja, a cég Janez Jansa nyomására vált meg tőle 2005-ben.

A szlovén sajtó augusztusban arról cikkezett, hogy az adóhatóság hivatali visszaéléssel, okirat-hamisítással és a hitelezők megkárosításával gyanúsítja Jankovicot, aki Ljubljana polgármestereként állítólag jelentős összegeket fizetett ki a város költségvetéséből olyan vállalatoknak, amelyek közvetlenül, illetve közvetve az ő vagy rokonai ellenőrzése alatt állnak.