Kitűzték a kínai hatalomváltás napját

2012.09.28. 16:29

Hosszú várakozás után végre kijelölte Kína annak az őszi pártkongresszusnak az időpontját, amelyen lecserélik az ország teljes felsővezetését. A hatalomváltást levezénylő kongresszust hónapok óta bizonytalanság övezte, amit nyugati elemzők a kínai vezetők hatalmi harcainak és a színfalak mögötti helyezkedésnek tulajdonítottak. A botrányok és állítólagos hatalmi harcok végére a november 8-ra kitűzött kongresszus tehet pontot.

November 8-án lesz a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa, amelyen új felsővezetést jelölnek ki az ország élére - közölte a Hszinhua állami hírügynökség. A kongresszus választja majd meg a KKP 300 tagú Politikai Bizottságát, valamint a 9 tagú Állandó Bizottságát, amely Kína legmagasabb szintű döntéshozó szerve. Az országnak az új bizottságokkal együtt új elnöke és új miniszterelnöke is lesz: ilyen szintű vezetőváltás tíz évben egyszer fordul elő Kínában.

Kínában meglehetősen szokatlan, hogy az őszi pártkongresszus pontos időpontját csak szeptember legvégén jelentik be. A késlekedést sok nemzetközi kommentátor magyarázta azzal, hogy a politikai színfalak mögött az utolsó pillanatig folyt a politikai helyezkedés és csatározás, mivel a politikai elit nem tudott megegyezni arról, hogy ki milyen pozíciót kap az új vezetésben. A felsővezetést több politikai botrány is felkavarta, többek között az egyik legnépszerűbb politikus, Po Hszi-Laj bukása, amelyet sok külföldi elemző szintén a politikai harcnak tudott be.

Forrás: AFP/Liu Jin
A Nagy Népi Gyűlés Csarnoka Pekingben

A novemberi kongresszuson azonban tiszta vizet önthet a pohárba a kínai vezetés. Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a dátum bejelentése után azt mondta, hogy a kongresszussal a szocializmus építése és fejlődése is új szakaszába lép. A pártkongresszus 2270 delegáltja választja meg a KKP új vezetőit, azt követően Kína jelenlegi elnöke, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök lemond tíz éve betöltött pozíciójáról.

Hu utódja várhatóan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnök lehet, Ven helyére Li Ko-csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb. A hatalomátadást a kongresszus után a parlament éves ülése szentesíti 2013 márciusában.

A kongresszuson a kínai nyitás és reform politikájára, valamint a szocializmus modernizációjára vonatkozó stratégiai terveket is lefektetnek majd, illetve a párt előtt álló új irányokat is meghatározzák - áll a Hszinhua jelentésében. (A kongresszus feladatairól és a kínai politika jövőjéről itt olvashat bővebben).