Őrizetbe vették a Mohamed-film készítőjét

Vágólapra másolva!
A férfit nem az arab világot feltüzelő Mohamed-film miatt vitték be, hanem azért, mert megszegte korábbi feltételes szabadlábra helyezésének a feltételeit. A bíróság óvadékért sem akarja elengedni, az ügyvédje viszont attól fél, hogy a börtönben nem lenne biztonságban a védence, mert sok muzulmánt tartanak fogva.  
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették az Egyesült Államokban annak az iszlámellenes filmnek a készítőjét, amely tiltakozást váltott a muszlim világban, ugyanis a bíróság attól tart, hogy elrejtőzik a hatóságok elől. A férfi ellen azért indult vizsgálat, mert megsértette a feltételes szabadlábra helyezés szabályait.

Az egyiptomi-amerikai Nakoula Basseley Nakoulát 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre ítéltek, de azóta feltételesen szabadlábra került. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy a film készítésekor megsértette-e a próbaidőre vonatkozó szabályokat, de a film tartalma nem képezi a vizsgálat tárgyát.

Az 55 éves férfit bilincsben vezették egy Los Angeles-i bíróság elé. Suzanne Segal bíró közölte, hogy a törvényszék nem bízik benne, ezért elrendelte az őrizetbe vételét. A bíró közölte: Nakoula óvadék ellenében sem helyezhető szabadlábra, mert számos alkalommal félrevezette a hatóságokat, és több álnevet is használt. A férfi ügyvédje arra hivatkozott, hogy védence nem lenne biztonságban az ítélet végrehajtására kijelölt börtönben, mert ott sok muzulmánt tartanak fogva.

A két évvel ezelőtti bírósági ítéletben Nakoulát öt évre eltiltották számítógép és internet használatától is, és csak külön engedéllyel vehette volna igénybe ezeket az eszközöket. Összességében azzal gyanúsítják, hogy nyolc alkalommal megsértette a próbaidő letöltésére vonatkozó feltételeket, többször félrevezette az őt felügyelő tisztet, és legalább három álnevet használt.

Az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó, Innocence of muslims (A muszlimok ártatlansága) című amatőrfilm miatt az iszlám világ csaknem 20 országában törtek ki tiltakozások. A kelet-líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa elleni támadásban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai hivatalos személy. Nakoula az iszlám világbeli zavargások kitörése után álnéven, izraeli-amerikai ingatlanbefektetőként adott interjút több sajtóorgánumnak. A CNN hírtelevízió szerint filmjét amerikai iszlámellenes csoportok támogatták.