Rendőröket öltek meg az iraki börtönben

Vágólapra másolva!
Legalább 12 rendőr meghalt, amikor a hatóságok visszafoglaltak a lázadóktól egy börtönt Irakban. A börtönben több al-Kaida-foglyot őriztek, legalább 83 rab megszökött.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizenkét rendőr meghalt a felkelőkkel vívott összecsapásban az iraki Tikrít egy börtönében - közölték pénteken a hatóságok, amelyek szerint visszafoglalták a létesítményt.

A felkelők előző este vették át a fővárostól, Bagdadtól 160 kilométerre északra fekvő börtön ellenőrzését. Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosában egy öngyilkos merénylő vezette autóval berobbantották a büntetés-végrehajtási intézmény bejáratát, majd fegyveres harc alakult ki a támadók és az őrök között.

A lövöldözést kihasználva 83 rab megszökött. A 900 férőhelyes börtönben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő foglyokat is őriznek. A Szaláheddín tartományi rendőrség műveleti központjában egy forrás arról számolt be, hogy a tűzharcban 15 rendőr és hét rab halt meg, mintegy száz fogoly pedig megszökött.

A kirobbant összecsapások miatt csütörtök este kijárási tilalmat rendeltek el Tikrítben. A börtön elleni támadás végrehajtását egyelőre egy szervezet sem vállalta, de még idén júliusban az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida iraki szárnyának tekintett szervezet azzal fenyegetőzött, hogy bírákat és ügyészeket vesz célba támadásaival, illetve megkísérli kiszabadítani bebörtönzött embereit.