Tovább terjed a titokzatos német hasmenéshullám

Vágólapra másolva!
Már több mint hatezer kisgyerek kapta el azt a hányásos hasmenést, amely kedd óta fertőz Németország keleti részén. A hatóságok válságstábot állítottak fel, mert még mindig nem tudják, mi okozza a megbetegedést.
Vágólapra másolva!

Már több mint hatezer gyereket kezelnek hányásos, hasmenéses tünetekkel Németország keleti részén, és az esetek száma napok óta emelkedik. A betegség okát még nem sikerült megállapítani, ezért az illetékes szakminisztériumban válságstábot állítottak fel.

A tömegesen jelentkező gyomorbántalmak hátteréről egyelőre csak annyit tudni, hogy öt szomszédos kelet-németországi tartományban betegedtek meg óvodások és iskolások, továbbá néhány tanár, és valamennyi érintett intézménybe ugyanaz a vállalkozás szállított ételt. A cég nem tartja magát felelősnek.

Az első megbetegedéseket kedden jelentették. Az esetek többsége enyhe lefolyású. A legtöbb megbetegedést, bő 2 ezer esetet Berlinben regisztrálták.

A Robert Koch országos járványügyi intézetben nem nyilatkoztak a lehetséges okokról. Más szakértők szerint előfordulhat, hogy az iskolai, óvodai menzán fogyasztott élelmiszer előkészítése közben nem követték megfelelően valamennyi tisztasági előírást, aminek következtében szalmonella- vagy norovírus-fertőzés ütötte fel a fejét, vagy pedig gyomorbántalmakat okozó természetes mérgek keletkeztek.