Vádat emelnek a bukott kínai pártvezető ellen

Vágólapra másolva!
Súlyos vádakkal néz szembe a telhetetlensége miatt a hatalomból eltávolított kínai kommunista vezető, Po Hszi-laj. Korrupció miatt évtizedekre börtönbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból a korábban magas pozíciót betöltő Po Hszi-lajt, és hamarosan büntetőeljárás indul ellene - számolt be a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala a kínai állami médiára hivatkozva.

Po Hszi-laj befolyásos embernek számított korábban a pártban, Csungkingban ő volt az első számú vezető. Tavasszal azonban eltávolították a hatalomból, amiben része lehetett felesége gyilkossági ügyének és annak is, hogy a család korrumpálhatósága túl látványos volt. Minderről bővebben itt olvashat.

A Hszinhua állami hírügynökség szerint Po Hszi-lajt egyebek mellett korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és vesztegetési pénzek elfogadásával vádolják meg. A közleményben az áll, hogy a politikus tettei "rombolták a párt és az állam hírnevét".

Az Po Hszi-laj viselt dolgai nyomán kibontakozó botrányhoz hasonló évtizedek óta nem fordult elő Kínában. Feleségét, Go Kaj-lajt még augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Belebukott a botrányba a csungkingi rendőrfőnök is, aki - szintén korrupciós vádak miatt - 15 év börtönt kapott.

A Hszinhua azt is nyilvánosságra hozta, hogy az ország felső vezetésének cseréjéről döntő, egy évtizedben egyszer esedékes pártkongresszus november 8-án kezdődik.