Rendőrök állták útját a cigányok ellen vonuló szlovák pártvezérnek

Vágólapra másolva!
A szlovákiai Krasznahorkaváralján álló cigánytelep lerombolására készült szombaton a Mi Szlovákiánk nevű nacionalista szlovák párt vezetője, Marián Kotleba. A politikust előbb rendőrök vitték el a településről kihallgatásra, majd visszatért. Azt állítja, hogy a cigányok az ő telkén építették illegális viskóikat, de végül elállt a rombolástól, mert a rendőrség kemény fellépéssel fenyegette meg.
Vágólapra másolva!

Erőszakkal akartak lebontani egy cigánytelepet az egyik szélsőséges szlovák párt hívei a szlovákiai Krasznahorkaváralján - írja az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai lap online kiadása. Marián Kotleba, a nacionalista Mi Szlovákiánk Néppárt (L'SNS) vezetője és hívei szombaton vonultak ki a településre, de kora délutánig nem támadtak rá a cigánytelepre. A szlovák rendőrség hatalmas erőkkel vonult ki, és kordonnal zárta körül a cigánytelepet, hogy megakadályozza az összetűzést.

Az Új Szó a radikális párt szimpatizánsaitól úgy tudja, hogy a pártvezér már a péntek éjszakát is a településen töltötte, de délelőtt rendőrök vitték be Kassára kihallgatásra. A férfi délután 2-kor érkezett vissza a helyszínre, ahol mintegy 300 rohamrendőr, lovas rendőrök és két vízágyú is megjelent.

Forrás:  MTI/Vajda Jábos
Tüntetőkkel telt meg a település (a képre kattintva galéria nyílik)

A településen délben még csak mintegy 60 radikális tüntető gyűlt össze, kora délután azonban már 400 fősre duzzadt a tömeg, amely a községháza előtt cigányellenes jelszavakat skandált. A kunyhók bontásához szükséges eszközöket nem hozták magukkal: a szlovákiai magyar lap értesülése szerint munkagépekkel akarták elbontani a viskókat, de azoknak a rendőrség vélhetően útját állta.

Illegális cigánytelep

Marián Kotleba honlapján néhány hete hirdette meg a krasznahorkai vár tövében lévő több száz fős cigánytelep nyilvános "eltakarítását." Kotleba arra hivatkozik, hogy az a terület, amelyen a cigánytelep áll, részben az övé, mivel korábban megvásárolta a telket. Mivel a romák viskói illegálisan épültek oda, a politikus jogosnak tartja azok lerombolását.

Kotleba korábban rendőrségi segítséget is kért a cigánytelep lerombolásához, de a kérést a rendőrség jogcím hiányában elutasította. A hatóságok ehelyett közölték, hogy szükség esetén a rendfenntartásban segítséget nyújtanak az önkormányzatnak.

Szombat délután az Új Szó szerint Krasznahorkaváralja polgármestere, Bollo Péter (Híd) is megerősítette, hogy rendezetlenek a cigánytelep tulajdonviszonyai. A település vezetője szerint 2007-től már kezdték árulni az érintett telkeket 20 koronás áron, de a romák akkor nem költöttek pénzt erre. Csak 2012 márciusában kezdtek érdeklődni, hogyan tudnák megvenni a területet és legalizálni a kunyhóikat. (Ekkor azonban a terület valószínűleg már a radikális politikus tulajdonában volt.)

Forrás: MTI/Vajda János
A rendőrök nem hagyták, hogy balhé legyen (a képre kattintva galéria nyílik)

Nem akar összetűzést

Miután szombat délután visszatért a faluba, Marián Kotleba sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Ezen felolvasta a levelet, amelyet az országos rendőrfőkapitány írt neki telkének megtisztítása ügyében. A levél, amely visszautasítja, hogy a rendőrség segédkezzen a telep lerombolásában, Kotleba szerint számos hibát tartalmaz. A rendőrség többek között azt kifogásolja, hogy Kotleba nem is tudja pontosan, melyik az ő telke.

A pártvezér ezután kijelentette, hogy a cigánytelep lerombolása ma elmarad, mivel nem akarják megkockáztatni az összetűzést a rendőrökkel. A településen állomásozó rendőrök közölték az összegyűlt tömeggel, hogy amennyiben a tüntetés tettlegességig fajul, a hatóságok erélyesen fognak fellépni. Kotleba azt mondta, hogy nem akarja veszélyeztetni a tüntetők testi épségét, ezért lefújja az akciót, és mindenkit arra kér, hogy tartózkodjon a tettlegességtől - írja az Új Szó.

A politikus ennek ellenére nem hagyta el a falut, ehelyett áthaladt a rendőrkordonon, és közölte, hogy kiméri pontosan, mettől meddig terjed a telke, amelyet a helyi romák elfoglaltak. Közölte: továbbra is a törvényes állapotok visszaállítása a célja.

Mekkora párt a Mi Szovákiánk?

Az Új Szó Online által szélsőséges nacionalista pártnak minősített Mi Szlovákiánk Néppárt kis pártnak számít Szlovákiában. Az idei parlamenti választásokon, amelyet a Smer nyert 44 százalékkal 1,6 százalékos eredményt ért el.