Buddhista templomokat gyújtottak fel muszlimok Bangladesben

Vágólapra másolva!
Egy közösségi portálra feltett, a muszlimok szent könyvét állítólag megsértő fénykép miatt több ezer muszlim támadt buddhisták templomaira és lakóházaira vasárnap Bangladesben.
Vágólapra másolva!

Tíz buddhista templomot és negyven, buddhisták által lakott házat, továbbá legalább száz üzletet gyújtottak fel feldühödött muszlimok vasárnap Banglades délkeleti részén. A zavargásokban mintegy húsz ember megsérült.

Az indulatokat az váltotta ki, hogy egy térségbeli, buddhista lakos a Koránt sértő képet tett fel a Facebookra. A jelentések nem egyértelműek arról, hogy pontosan mit ábrázol a fotó.

A képet állítólag feltöltő fiatalt és édesanyját a rendőrség biztonságos helyre szállította - számolt be internetes oldalán a Reuters hírügynökség. A térségben a hatóságok rendfenntartókat vezényeltek ki a buddhista templomok őrzésére, és meghatározatlan időre megtiltották a gyülekezést.

A Reuters tudósításában megjegyzi, hogy a bangladesi muszlimok körében nagy a feszültség egyrészt az egész világon zavargásokat provokáló amerikai iszlámellenes amatőr film, valamint a miatt is, hogy a szomszédos Mianmarban a buddhista többség és a kisebbségben lévő muszlimok között voltak nemrég összecsapások.