Élőlánc védené a sepsiszentgyörgyi kollégiumot

2012.10.01. 22:42

Élőlánc kialakítására hívta csütörtökre "felelősen gondolkozó nemzettársait" a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.

Sánta Imre református lelkész azt írta közleményében, hogy ötvenhét napi tüntetés és az Igazság Napja elnevezésű, szeptember 1-jén tartott tömegmegmozdulás után sem nyugtathatja meg senki a lelkiismeretét azzal, hogy teljesítette kötelességét. A Székely Mikó Kollégiumot továbbra is védeni kell.

"Tekintettel arra, hogy október 5-én Ploiestiben tárgyalják másodfokon a Mikó-ügyet, ismét itt az idő, hogy valamilyen formában kifejezésre juttassuk eltökéltségünket az ősi kollégium védelmében, ezzel is jelzést adva a nagyvilágnak, hogy igazságunkról nem mondunk le" - áll a lelkész felhívásában.

Sánta Imre arra kéri "felelősen gondolkodó nemzettársait", hogy október 4-én, csütörtökön 17 órakor jelképesen élőláncot alkotva a Székely Mikó Kollégium épülete köré, nyilvánítsák ki ismét tiltakozásukat a visszaállamosítási kísérlet ellen, és mutassák meg, hogy képesek megoltalmazni azt, amitől az "erő és hatalom" próbálja megfosztani a közösséget.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzaui Törvényszék. Megállapította, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették.

A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes (76 millió forintos) kár megtérítésére kötelezte. Az ügyben a ploiesti táblabíróság hoz jogerős ítéletet az október 5-én kezdődő fellebbviteli per végén.