Kidobták a nőket a szaúdi IKEA-katalógusokból

2012.10.01. 19:38

A fogmosó kisfiú mellől eltűnt a pizsamás anyuka - többek közt ez váltotta ki svéd női miniszterek haragját, mert az IKEA bútorgyár a szaúd-arábiai katalógusaiból eltüntette a női alakok képeit.

Az IKEA svéd bútorgyártó óriáscég eltüntette a nőket szaúd-arábiai katalógusából, magára haragítva ezzel a svéd női minisztereket.

A Metro ingyenes újság svéd kiadásában mutatták be hétfőn a katalógus európai és a szaúd-arábiai változatát, így az olvasók azt láthatták, hogy az arab ország számára készült kiadványban szereplő - amúgy az európaiéval azonos - fotókról kiretusáltak minden női alakot.

A svédországi változatban például az egyik fotón egy lefekvéshez készülődő családot látni, pontosabban egy fogmosó fiút, mellette pedig egy pizsamába öltözött asszonyt. Ez utóbbi azonban hiányzik a szaúd-arábiai katalógusból. Ráadásul teljesen kihagyták azt a képet, amelyen öt nő étkezik egy asztalnál.

A cégnek ez a lépése kiváltotta a svéd kormány női minisztereinek haragját. Azt vetik az IKEA szemére, hogy megsértette a nemek közötti egyenlőség elvét. Nyamko Sabuni, az esélyegyenlőség minisztere nyilatkozatában elismerte ugyan az IKEA jogát arra, hogy saját döntéseket hozzon, de szerinte egy ilyen nagy hírű vállalatnak őriznie kell a világban Svédországról kialakult képet, különös tekintettel azokra a társadalmi értékekre, amelyeket ez az ország magáénak vall.

Ulrika Englesson Sandman, az IKEA szóvivője úgy reagált, hogy "szaúdi partnereinkkel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehetne megoldást találni erre a kérdésre". Elmondta, minden alkalommal, amikor a cég belép egy új piacra, nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt saját értékei, kultúrája, illetve az adott ország értékei, törvényei, és kultúrája között.