Amikor szaga van a háborúnak

2012.10.01. 21:35

Perceken át tartó, áldozatokkal is járó ostrom egy radarért. Egytonnás bomba megrendelésre. Halomra lőtt emberek a hőkamerán. Ilyen pillanatokat örökítenek meg azok a videofelvételek, amelyeket az Afganisztánban harcoló amerikai katonák sisakkamerájával készítettek. Sosem volt még ilyen közel a háború, nézze meg, milyen az igazi katonasors!

Géppuskás és gránátvetős katonák, páncélozott járművek és rakétákat szóró helikopterek is testközelből lövöldöznek azokon az afganisztáni harci felvételeken, amelyeket amerikai katonák tesznek közzé az interneten saját csatáikról és hőstetteikről. Az egyik videómegosztó oldalon futó Afganisztán-gyűjteménnyel mindenki átélheti, milyen az, amikor az embert tűz alá veszik a tálib lázadók, az egysége hátrahagyja egy ellenséges faluban, vagy amikor a légi utánpótlás rossz helyre zuhan.

A videók többsége kemény összecsapásokat mutat meg belülről, néha kézi kamerával, sokszor pedig az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák sisakjára szerelt kamerák látószögéből. A videókon néha idegesen kiabáló, néha jóízűen káromkodó, az ellenség kirobbantását elégedett szentségeléssel konstatáló katonák rohangálnak, lövöldöznek és menekülnek. A sisakkamerák képén keresztül az afganisztáni konfliktust olyan szemszögből láthatjuk, mintha egy lövöldözős videojáték szereplőiként menetelnénk keresztül a tálibok birodalmán.

A felvételeket közlő oldalon már most is több száz videó látható. Ezek közül szemezgettünk kemény harci jeleneteket és más érdekességeket.

Régi kőfalak között a tűzvonalban

Az afgán és amerikai katonákat Wardak tartományban veszik tűz alá a felkelők. Az egyik katona sisakkameráján keresztül 20 percen keresztül követhetjük, ahogy előbb egy facsoport mögött keresnek fedezéket a hegygerincről tüzelő ellenség elől, majd az amerikai elit alakulat kiment egy afgán katonát a tűzvonalból, és egy romos kőépületbe húzódnak vissza. A videó második felében a szövetségesek egy afgán faluba vonulnak be, ahol szintén támadás éri őket, és egy kőfal tövében meglapulva kerülnek patthelyzetbe.

 

 

Egytonnás bomba az orvlövészre

A közép-afganisztáni Wardak tartományban az afgán kormányerőket egy tálib orvlövész vette tűz alá egy jó fedezéket nyújtó magaslatról. A videón kőfalak fedezékébe húzódó amerikai katonák elmondják, hogy a lövész megölt egy afgán kommandóst, ezért a velük közösen akciózó amerikai különleges alakulatok légi csapást kérnek rá. A fedezékben lévő amerikaiak bekapcsolt kamerákkal várják a légi támogatást, amikor felhangzik az érkező repülőgép zúgása, és a szemben látható magaslat hatalmas robbanás után lángba borul. A lövészre egy óriási, közel egytonnás bombát dobnak, a robbanás még a tisztes távolban elhelyezkedő, lelkesen szentségelő és éljenző amerikai katonákat is megcsapja.

 

 

Hátrahagyva az ellenséges faluban

Agy amerikai és egy afgán katona próbál heves lövöldözés közben kijutni egy ellenséges faluból, ahol a tálibokkal való összetűzés után rekedtek. A katonákat egységük a videó kommentárja szerint hátrahagyta. Az amerikai sisakkameráján látszik, ahogy előbb egy vályogfal fedezékéből lövi az erdős rész felől érkező ellenséget, majd a falu utcáin próbál társával menekülni, és falak, utcasarkok és autók fedezékéből tüzelve hátrál.

 

 

Gránátvetővel szórják a tálibokat

Egy vegyes afgán-amerikai csapat egy vékony vályogfal fedezékében keveredik állóháborúba a mező túloldalán elhelyezkedő ellenséggel. Az amerikaiak gránátvetőből kilőtt gránátokkal próbálják kifüstölni a fedezékben lévő ellenséget: a felvételt készítő katona néha elereszt egy sorozatot, miközben speciális műszerével méri be, hogy honnan lőnek a tálibok. A mögötte álló gránátos az adatok alapján állítja be a látszólag függőlegesen felfelé tüzelő gránátvetőt, amely a gránátokat az ellenség fejére potyogtatja. A harci helyzetnek az vet véget, hogy megérkezik az amerikai légi támogatás.

 

 

Majdnem levitte a lövész fülét a golyó

Egy brit lövész sisakkamerája megörökítette, amint egy katona egy épület tetején, egy fal oldalában helyezkedik el, és éppen panaszkodik, amikor egy lövedék közvetlenül a füle mellett süvít el. A katona azonnal visszaugrik a fal mögé, és félig nevetve kiáltja: "Úristen, ez rohadt közel volt!"

 

 

Odavágták a helikoptert a hóba

A délkelet-afganisztáni Sarana hófödte völgyében egy amerikai helikopter süvít át egy nagy csoport ember fölött, majd a levegőben visszafordul, és egy hibás manőver miatt lendületből a hóba csapódik. A helikopter hajszál híján ledarálja a hóban menetelő embereket, majd felpattan, és még néhányszor megpördül a levegőben. A hajmeresztő mutatványt a kamerázó amerikaiak hangos jajveszékeléssel figyelik, a becsapódás után pedig látszik, hogy mindenki azonnal menteni indul. A felvétel kommentárja szerint a becsapódás során végül senki nem sérült meg, és a pilóták is túlélték a balesetet.

 

 

Csata a radarállomásért a sziklák között

Egy teljes csatát örökített meg 3 sisakkamerával egy 14 fős amerikai csapat, amelyet egy sziklás hegyoldalon kaptak oldalba a tálibok. A videó elején a felcser kamerájából látszik, ahogy az egységet tűz alá veszik, ezért nagyobb sziklák mögött keresnek fedezéket. Az egység kettészakad, tíz katonát fedezékbe szorít az ellenzék, és eszeveszett tűzharcba kezdenek a sziklák között. 5:00-nál a videózó kamera hirtelen kiesik a fedezék mögül, valószínűleg eltalálták. A videót feltöltő katona saját sisakkamerájának felvételét is bevágta a videóba: a harmadik kamerán az látszik, ahogy négyfős csapatával feljut a domb tetejére, és ott elfoglalja a csupán fegyvertelen afgánok által ellenőrzött radarállomást. A hegyért folytatott csata, amely a rajta lévő antenna miatt volt stratégiai fontosságú, összesen 4 órán át tartott, a harcot átélő katona 12 percben sűrítette össze a legfontosabb mozzanatokat.

 

 

Félresikerült légi utánpótlás

Egy elhibázott akciót örökít meg ez a felvétel, amelyen az ISAF katonái légi utánpótlást várnak az előretolt műveleti bázisukon. Az ellenséges területen található támaszpontra egy szállító repülőről fekete ejtőernyőkkel dobják le az ellátmányt, a gép pilótája azonban késlekedve indítja a csomagokat. Így azok, a helyett, hogy a várakozó katonák ölébe pottyannának, a távolban esnek le a tábor határán, a nevető katonák pedig indulhatnak a begyűjtő sétára.

 

 

Így kerepel a Humvee géppuskája

Az egyik amerikai különleges alakulat egy páncélozott Humvee géppuskájával vesz tűz alá egy folyóparti települést, amelyben lázadó fegyveresek rejtőznek. A szakállas amerikai katonák jóízűen szidják az ellenséget, és néhány lövés előtt elégedetten megjegyzik, hogy "most adunk nekik". A videó második felében az amerikaiak légi támogatást is kapnak, amikor repülőgépek kezdik bombázni a települést. A csapat mellett feltűnik egy súlyosan sérült afgán katona is, akit végül helikopterrel visznek ki a frontvonalról.

 

 

Megpörkölte az ellenséget a helikopter gépágyúja

Ezen az alig egy hete feltöltött felvételen zenei aláfestéssel vágták össze, ahogy az amerikaiak Apache helikopterről  lőnek ki fegyvereseket. A videó szerint a lebombázott emberek afgán lázadók, bár a hőkamera felvételéből csupán annyit lehet látni, hogy a legtöbbjüknél fegyver van. Sokan árkok, falak fedezékében lapulnak lőállásban, amikor az érkező helikopter rakétáival oldalba vagy hátba kapja őket, de olyan képsor is szerepel a felvételen, amikor egy lakóházban sétáló embert lőnek szét a helikopterről, illetve amikor négy, az utcán sétáló embert lőnek le teljesen váratlanul: az emberek még csak nem is menekülnek, láthatóan nem is számítottak a támadásra.