Egy hajszállal vezet Obama Romney előtt

Vágólapra másolva!
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Obama a fiatal szavazóknak, a nőknek és a spanyol ajkúaknak köszönheti előnyét.
Vágólapra másolva!

Csekély, 3 százalékpontos előnnyel készülhet az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájára Barack Obama amerikai elnök a Wall Street Journal (WSJ) és az NBC News közös felmérése szerint.

A Wall Street Journal szerdai számában közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint Obama 49 százalékkal vezet a valószínű szavazók körében Mitt Romney republikánus elnökjelölt (46 százalék) előtt, a helyi idő szerint szerda este a Denveri Egyetemről közvetítendő televíziós összecsapás küszöbén.

Az eredmények azt mutatják, hogy a verseny ismét kiéleződött, miután Obama szeptember közepén, a két nagy párt országos konvenciója nyomán 5 százalékpontos előnyre tett szert a valószínű szavazók között. Az összes szavazásra jogosult körében Obama sokkal jobban áll, és 51 százalékkal vezet (Romney 44), ami egy százalékpontos javulást jelent szeptember közepéhez képest. Az elnök számára a tét tehát az, hogy aktivizálni tudja-e a vele rokonszenvező passzív csoportokat a november 6-i választásig hátralévő egy hónapban. A kutatás szerint Obama a fiatal szavazóknak, a nőknek és a spanyol ajkúaknak köszönheti előnyét.

A szerdai amerikai lapok szerint Romneynak a vita során valami egészen meglepő fordulattal kellene előállnia ahhoz, hogy átvegye a vezetést. A New York Times úgy értesült, hogy Romney kampánystábja hónapok óta készül arra, hogy frappáns támadásokkal hozza zavarba Obamát. Az amerikaiak jelentős, a közvélemény-kutatások átlageredménye szerint 25 százalékpontos többsége azt várja, hogy a szópárbajból az elnök kerül ki győztesen.

Obama és Romney a szerdain kívül október 16-án és 22-én, a két alelnökjelölt, Joe Biden és Paul Ryan pedig 11-én vitázik majd.