Amerikai rádiókat kezdett zavarni Irán

Vágólapra másolva!
Nehezen fogható az Amerika Hangja és a BBC is. Iránban a héten zavargások törtek ki a 40 százalékos pénzromlás miatt.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai kormányzati testület azzal vádolta meg Iránt, hogy az iráni valutaválság miatti tiltakozások miatt zavarni kezdte a Közel-Keletre és Kelet-Európába irányuló amerikai rádió- és televízióadásokat. Az Amerika Hangja (VOA) és más, az Egyesült Államok által finanszírozott rádió- és televízióadások felügyeletére létrehozott Műsorszórási Igazgatótanács csütörtökön közölte, hogy a zavarás Irán területéről érkezik, és leszögezte, hogy ez a tevékenység súlyosan sérti a nemzetközi távközlésre vonatkozó szabályozást.

A testület szerint az elektronikus zavarás szerdán kezdődött, és az Amerika Hangja perzsa adása mellett a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió és a Radio Farda fárszi nyelvű műsorának szórását is akadályozza, és a BBC brit közszolgálati médiát is érinti.

Az illetékes amerikai kormányzati testület nyilatkozata szerint a zavarás beárnyékolja a párizsi központú Eutelsat cég műhold-átjátszóit, és akadályozza a Grúziába, Örményországba, Boszniába és Koreába sugárzott rádió- és tévéadások vételét is.

Zavargások törtek ki a pénzromlás miatt

Iránban tüntetések törtek ki, miután az iráni valuta, a riál egy hét alatt 40 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben, jórészt a Teherán ellen bevezetett amerikai és európai szankciók hatására. Az APA osztrák hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, halálos áldozatai is voltak a pénzromlás miatt kitört szerdai teheráni tüntetésnek.

A főváros központjában, a nagy bazár környékén tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, amely könnygázt vetett be. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták a rendőröket. Egy diák azt mondta, késő délután látta, hogy vérrel borított testeket vittek el a helyszínről.

Az iráni állami média nem számolt be a tiltakozó megmozdulásról.