Ellenzéki bloggert ültettek le a kubai rendőrök

Vágólapra másolva!
Ismert kubai ellenzéki bloggert tartóztattak le a hatóságok, hogy megakadályozzák egy lényeges tárgyaláson való részvételét. A rendőrök a "médiacirkusztól" tartottak - adta hírül blogokra és kubai hírekre támaszkodva a Reuters.
Vágólapra másolva!

Yoani Sanchezt és férjét azért tartóztatták le, mert a hatóságok féltek attól, hogy "médiacirkuszt" csinál a perből, amelyről tudósítani akart. A blogger és férje Bayamóba tartott, ahol Angel Carromero perén akart részvenni, akinek autójában július 22-én Oswaldo Payát és Harold Cepeo ismert kubai ellenzéki politikusok meghaltak.

Carromero, aki a spanyol Néppárt ifjúsági szárnyának vezetője egy találkozóra szállította a két kubai ellenzékit. Egy rossz minőségű útszakaszon Carromero elveszítette az uralmát a bérelt kocsi felett, és egy fának csapódott. Ő és harmadik utasa, a holland politikai aktivista Jens Arons Modig sérülések nélkül megúszta a balesetet, a kubai kiberdisszidensek azonban meghaltak.

"Nem ez az első eset, hogy Yoani Sanchez és Escobar hasonló provokációval próbálkoztak. A legutolsó (internetes) manőverük ilyen volt, amely során a baleset valódi körülményeit próbálták hamisan felüntetni" - írta pénteken Yohandry Fontana, kormányközeli blogger.

Bepanaszolta Kubát a vegzált blogger

A 37 éves bloggert nem tudta utolérni a Reuters hírügynökség telefonon. Sanchez twitteres fiókja azonban tartalmaz bejegyzéseket a csütörtöki, Kubát átszelő útjáról, amely során rendőrök megállították, hogy kocsiját átfüstöljék a moszkítók elleni védekezésként.

Sanchez Generation Y nevű blogjával kuba legismertebb kiberdisszidensévé vált. Több külföldi díjat nyert írásaival, ám sohasem engedték ki az országból, hogy átvehesse azokat. Múlt héten Sanchez panaszt tett Kuba ellen az Inter-American Human Rights Commission jogvédő szervezetnél.