Feladta magát a kolumbiai drogbáró

Vágólapra másolva!
Rendőrkézre került az egyik legnagyobb kolumbiai drogbáró, a kolumbiai hatóságok szerint nagy volt rajta a nyomás, ezért adta föl magát. 
Vágólapra másolva!

Feladta magát az amerikai hatóságoknak egy kolumbiai drogcsempészhálózat vezetője, és állítólag sok kábítószer-kereskedő is ugyanezt fontolgatja. Juan Caron Pinzón kolumbiai védelmi miniszter jelentette be csütörtökön bogotai sajtótájékoztatóján, hogy Luís Enrique Calle feladta magát Panamában az amerikai hatóságoknak. A Reuters idézte a minisztert, aki szerint a drogbárókon akkora a nyomás, hogy nincs más lehetőségük, mint feladni magukat.

A 36 éves Calle a Los Rastrojos nevű bűnhálózatnak volt a vezetője, amely a hírhedt mexikói Sinaloa drogkartellel kapcsolatban állva ellenőrzése alatt tartja a drogcsempészútvonalakat Kolumbia csendes-óceáni partvidéke mentén. A bűnszövetkezet évente több tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba.

Az amerikai kormány 2,7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Luís Enrique Calle fejére. Két fivére az idén került rendőrkézre: egyikük feladta magát Arubában, a másikat Ecuadorban tartóztatták le.

Magas rangú kolumbiai rendőrségi illetékesek szerint számos kolumbiai drogcsempész tárgyal arról, hogy feladja magát az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) ügynökeinek. A DEA ugyanis enyhébb börtönbüntetést ajánl azoknak a drogkereskedőknek, akik információkkal szolgálnak más maffiafőnökökről és csempészhálózataikról.