Halálos gyógyszert fecskendeztek több tízezer amerikai gerincébe

Vágólapra másolva!
Amerikaiak ezrei kaphattak halálos agyhártyagyulladást egy fertőzött gyógyszer miatt. A fertőzött fájdalomcsillapító injekciót az érintettek gerincvelőjébe fecskendezték: öt ember már belehalt, de több mint 30 000 beteg lehet érintett.
Vágólapra másolva!

Halálos kimenetelű agyhártyagyulladást okoztak fertőzött gyógyszerek az Egyesült Államokban - közölték az amerikai hatóságok szombaton a CNN hírtelevízió jelentése szerint. A fertőzött gyógyszerek miatt eddig öt beteg vesztette életét, de több tucatnyi további ember is elkapta a betegséget.

Hét szövetségi államban összesen 47-en betegedtek meg - közölték a hatóságok. Szerencsére a meningitisznek ez a formája nem fertőző, ezért a gyógyszerek miatt megfertőződött betegek már nem adják tovább az agyhártyagyulladást - tették hozzá.

A legtöbb esetet Tennessee államban regisztrálták, de becslések szerint összesen mintegy 34 ezren betegedhetnek meg az országban. Az amerikai hatóságok figyelme elsősorban egy Massachusetts állambeli gyógyszercégre irányul, amely átmenetileg leállította a gyógyszer gyártását.

Az azonosított beteg az elmúlt hetekben szteroidinjekciót kaptak a gerincvelőjükbe fájdalomcsillapító gyanánt, és ettől az innjekciótól kaphatták el az agyhártyagyulladást. A hatóságok felhívták a lehetséges érintetteket, hogy jelentkezzenek kivizsgálásra.

Az emberi agyat és gerincvelőt egy átlátszó folyadék, az úgynevezett Liquor cerebrospinalis veszi körül. Ha egy injekcióval kórokozók kerülnek ebbe a folyadékba, a baktériumok, vírusok vagy gombák bejuthatnak az agyba vagy a gerincvelőbe. Ott a kórokozókat már nehéz kezelni.