New York-i bíróság elé áll a radikális hitszónok

Vágólapra másolva!
Abu Hamzát azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy kiképzőtábort próbált létesíteni az al-Kaida terrorhálózat megbízásából, valamint részt vett egy jemeni emberrablásban.
Vágólapra másolva!

A brit hatóságok szombat hajnalban útnak indították az Egyesült Államokba Abu Hamza radikális iszlám hitszónokot és több társát, akinek kiadatását alig néhány órával korábban hagyta jóvá jogerős végzésével a londoni felsőbíróság. Hamzát az amerikai hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy a nyugati parti Oregon államban kiképzőtábort próbált létesíteni az al-Kaida terrorhálózat megbízásából, emellett közreműködött egy másfél évtizeddel ezelőtti jemeni emberrablásban. A jemeni hatóságok túszmentő kísérletében annak idején négy nyugati fogoly - köztük három brit - meghalt.

Hamza szombati kiadatásával többévi jogi huzavona zárult le. Az 54 éves, egyiptomi születésű Abu Hamza el-Maszrit - eredeti nevén Musztafa Kamal Musztafát -, aki házasság révén jutott azóta megvont brit állampolgársághoz, még 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett gyilkosságra való felbujtás miatt.

Abu Hamza kiadatását azonban az amerikaiak is kérték, és ezt egy alsóbb fokú londoni bíróság 2008-ban jóváhagyta, Jacqui Smith akkori brit belügyminiszter pedig alá is írta a kiadatási rendeletet.

A prédikátor ügyvédei azonban megfellebbezték a döntést, azon az alapon, hogy az amerikai kiadatási kérelem egyes bizonyítékok szerint kínzással kicsikart tanúvallomásokra épült.