Pilóta nélküli ellenséges gépet lőtt le az izraeli légierő az ország fölött szombat délelőtt. Egyelőre sem azt nem tudják, hogy ki küldte a drónt, sem azt, hogy mi volt a célja.

Egy ismeretlen eredetű, pilóta nélküli robotrepülő hatolt be Izrael légterébe szombaton. A drónt az izraeli légierő lelőtte, de egyelőre fogalmuk sincs, hogy honnan származott - írja a BBC.

Az esetet bejelentő izraeli katonai szóvivő szerint a drón délen hatolt be az ország légterébe a reggeli órákban. Nem ez az első eset, hogy az ország felett ellenséges robotrepülők tűntek fel, de a korábbiak egytől egyik északról, Libanon felől érkeztek. Azokat legtöbbször a libanoni Hezbollah küldte, amelynek pilóta nélküli gépeit legalább háromszor mérte már be az izraeli légvédelem.

2006 júliusában egy robbanóanyaggal megrakodott drón komoly károkat okozott egy izraeli hadihajóban is. A mostani gép azonban a jelek szerint nem szállított robbanóanyagot, és egészen máshonnan érkezett - írja a BBC egy katonai szóvivőre hivatkozva.

A drónt helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül lőtték le, majd a hatóságok megkezdték a roncsok keresését. A kutatás a Negev-sivatag északi részén folyik, amely a Gázai övezettel, Egyiptommal, Jordániával. valamint a megszállt Ciszjordániával is határos.

Ehud Barak védelmi miniszter az izraeli légteret megsértő, súlyos incidensről beszélt. A miniszter közölte, hogy országa "megfelelő időben" válaszolni fog.

A BBC szerint az izraeli hatóságok vizsgálják a drón repülési útvonalát, és azt, hogy felderítő küldetésen volt-e, vagy terrorcselekmény végrehajtása volt-e a célja. Az izraeli média különböző tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a drón nyugat felől érkezhetett, de nem a Gázai övezetből küldték.