Nem fértek el egymástól a kínai turisták

Vágólapra másolva!
A belföldi turisták száma 20, a külföldre utazó kínaiaké 50 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest a múlt heti munkaszüneti ünnep, az arany hét során Kínában - az óriási tömeg és a zsúfoltság miatt ugyanakkor sokan elégedetlenkedtek, ők a következő években inkább máskor mennének szabadságra.
Vágólapra másolva!

A szeptember 30-án kezdődött, a kínai nemzeti ünnep kapcsán tartott nyolcnapos munkaszünet alatt több mint 34 millió turista kereste fel a 119 leghíresebb turistalátványosságot Kínában, 21 százalékkal többen, mint tavaly ilyenkor - derül ki a Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (NTA) hétfőn közzétett statisztikáiból. A látogatók összesen 1,77 milliárd jüan (61,2 milliárd forint) bevételt generáltak, ez éves összehasonlításban 15 százalékos növekedés.

A külföldre utazók száma a hivatal becslései szerint 2011-hez képest mintegy 50 százalékkal nőtt, a legkedveltebb célpontok közt Dél-Korea, Thaiföld, Franciaország, Németország, Belgium szerepeltek. Dél-Koreát például több mint 100 ezren látogatták meg az elmúlt héten, 35 százalékkal többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A munkaszüneti ünnep alatt a kínai vezetés ingyenessé tette az ország útjainak használatát, ami soha nem látott közúti forgalomhoz vezetett. A közlekedési minisztérium statisztikái szerint az arany hét minden egyes napján 80,9 millió ember ült autóba, vagyis teljes számuk a 647 milliót is elérte. Vonatra 61 millióan szálltak, míg repülővel 7,61 millió ember utazott az arany hét során.

Látogatószámok tekintetében számos turistalátványosság rekordja megdőlt: volt nap például, amikor több mint 180 ezren keresték fel a pekingi Tiltott Várost, ami a korábbi csúcs hatszorosa, 215 ezren pedig a nankingi Szun Jat-szen mauzóleumot, tízszer annyian, mint egy átlagos hétvégi napon.

A rendkívüli tömeg és a turistalátványosságok zsúfoltsága sokak számára teljesen ellehetetlenítette a pihenést. Az autó- és emberáradatot több százezer kép dokumentálja a kínai internetes oldalakon, a Sina mikroblogon külön klubot is nyitottak az emiatt együtt háborgók, táboruk már több mint 20 milliót tesz ki. Többen feltették a kérdést, miért kell az ország egész lakosságának egyszerre szabadságra menni, nem lehetne-e ehelyett szélesebb idősávra elnyújtani a munkaszünetet.

A szakaszos szabadságolás nemcsak az embereknek, de a gazdaságnak is kedvezőbb lenne: mivel több embernek adódna lehetősége utazni és csökkenne az otthon maradók száma, az arany hét átszervezése a belföldi fogyasztás fellendítéséhez is hozzájárulhatna - hangzik a változtatás mellett kiállók érve.