Az USA-t is elérő rakétáival riogat Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea bejelentette, hogy olyan rakétákkal is rendelkezik, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét. Mindezt két nappal az után, hogy Dél-Korea közölte: jelentősen növelik ballisztikus rakétáik hatótávolságát, hogy lefedjék velük Észak-Korea egész területét.
Vágólapra másolva!

A hadsereg rakétáinak hatókörébe vonta nem csupán a Koreai-félszigeten tartózkodó amerikai erőket, hanem Japánt, az USA óceániai külbirtokát, Guamot, sőt az Egyesült Államok területét is - közölte a KCNA hírügynökség az észak-koreai nemzetbiztonsági bizottság szóvivőjére hivatkozva.

A bejelentésre két nappal azt követően került sor, hogy Szöulban ismertették azt a dél-koreai-amerikai megállapodást, amelynek értelmében több mint két és félszeresére emelik a Dél-Koreában hadrendbe állítható ballisztikus rakéták hatótávolságát, hogy lefedjék velük Észak-Korea egész területét.

A phenjani szóvivő a keddi jelentés szerint azt is hangoztatta, hogy országa kész szembeszállni bármilyen ellenséggel, akár nukleáris képességekkel rendelkezőkkel is, mégpedig ugyanolyan eszközökkel.

Észak-Korea évtizedek óta dolgozik olyan rakétatechnológián, amelynek révén felvehetné a versenyt a nagyhatalmakkal, de legutóbbi kísérletei nem sikerültek. Az ezredforduló óta kétszer kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, ezek miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta. Szakértők szerint mindazonáltal jelenleg még nem tart ott a technológiai fejlődésben, hogy atomrakétákat vethetne be.

Az Egyesült Államok 28 500 katonát állomásoztat Dél-Koreában, és atomtámadás elleni ernyőjét is kiterjesztette a távol-keleti országra, amely cserében 2011-ben vállalta, hogy legfeljebb 300 kilométeres hatósugarú rakétákat birtokol. A vasárnap bejelentett új megállapodás alapján azonban immár 800 kilométeres hatótávolságú rakétákat is hadrendbe állíthat.