Hétezer rendőr vigyáz Merkelre Athénban

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Angela Merkel német kancellár keddi Athéni látogatása előtt. Hétfőn este már ezrek voltak az utcán a görög fővárosban, hogy a megszorítások és Merkel keddi látogatása ellen tiltakozzanak.
Vágólapra másolva!

Hétezer rendőr van szolgálatban Görögországban, a város több területén betiltották a nyilvános összejöveteleket, és a tüntetőket figyelmeztették, hogy őrizzék meg a békét - írja a brit BBC. Az amerikai CNN szerint a rohamrendőrök készenlétben állnak. A Reuters beszámolója szerint a tetőkre is mesterlövészeket küldtek. A tanárok, orvosok és a közalkalmazottak beszüntették keddre a munkát, hogy így fejezzék ki egyetértésüket azokkal a szakszervezetekkel és ellenzékiekkel, akik ma az utcára vonulnak. Mindezt azért, mert Angela Merkel német kancellár - a válság kirobbanása óta először - Görögországba látogat.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki
Készültség Athénban

A készültség nem alaptalan, hétfőn este ugyanis már ezrek vonultak utcára Athénban, hogy a megszorítások és Angela Merkel német kancellár keddi görögországi látogatása ellen tiltakozzanak. Egyes tüntetők plakátjain "Ki az országunkból, te cafat!", "Hitler lánya, ki Görögországból, nem akarunk negyedik birodalmat!" feliratok szerepeltek. "A jelenlétünkkel rá akarjuk bírni a politikusainkat, hogy mondjanak végre nemet a véget nem érő megszorításokra" - mondta a német hírügynökségnek az egyik demonstráló.

Nem kapnak ajándékot a görögök

Merkel az után találkozik kedden Antonisz Szamarasz kormányfővel, hogy a görög kormány új, 13 milliárd eurós megszorítócsomagot készített el, ami a görög segélycsomag újabb részletének lehívásához szükséges. Berlini kormányzati források hétfőn igyekeztek csökkenteni a látogatáshoz fűződő várakozásokat, hangsúlyozva, hogy a kancellár "nem visz ajándékot" Athénba. "A kancellár nem a trojka" - mondta például Wolfgang Schäuble.

A német pénzügyminiszter az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - az Eurócsoport - luxembourgi ülésének szünetében kifejtette: a hitelezői trojka - az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank - képviselői ezekben a hetekben vizsgálják Athénban, hogy kiutalható-e a Görögországnak tavasszal odaítélt második, 130 milliárd eurós nemzetközi mentőprogram következő részlete. Amennyiben pedig a szakértők arra a megállapításra jutnak, hogy a reformok a hitelmegállapodásban foglaltaknak megfelelően haladnak előre, Athén megkapja a 31 milliárd eurós részletet. A vizsgálat még nem zárult le.

Guido Westerwelle német külügyminiszter egy hétfői lapinterjúban azt mondta: a kancellár "gesztust gyakorol" a látogatással, "a nagy nyomás alatt álló görög kormány erőfeszítéseit ismeri el".