Négy százalékkal lehagyta Obamát Romney

Vágólapra másolva!
Több közvélemény-kutató is holtversenyt mutatott ki Barack Obama amerikai elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney között. Ugyan az összegzések szerint Obamának még van egy kis előnye, a legfrissebb felmérés már Romney négyszázalékos előnyét mutatta ki. A republikánus jelölt népszerűsége a tévévita után ugrott meg.
Vágólapra másolva!

Négyszázalékos vezetésre tett szert a republikánus Mitt Romney a hivatalban lévő Barack Obamával szemben az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben a Pew kutatóintézet hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint. A Pew szeptember közepén még 8 százalékpontos vezetést mért Obamánál a valószínű szavazók körében, de mostanra az állás 49:45 százalékra módosult Romney javára.

Ennél a közvélemény-kutatónál a volt massachusettsi kormányzó még sohasem vezetett ekkora arányban, amit elemzők szerint az első elnökjelölti tévévitán mutatott remek szereplésével érdemelt ki.

Az összes választásra jogosult amerikai körében a két politikus között 46:46 százalékos holtverseny alakult ki. Ebben a körben Obama elnök a múlt hónapban még 9 százalékponttal vezetett.

A jelentősebb felméréseket átlagoló RealClearPolitics szerint Obama még 0,5 százalékponttal vezet ugyan, de a Rasmussen, a Gallup és a National Journal holtversenyt mutatott ki, és a két jelölt közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van a többi közvélemény-kutatás szerint is.

A Battleground Poll intézet hétfőn közölt adatai szerint Romney 51:35 arányban vezet a pártok mellett el nem kötelezett választók körében. Négy évvel ezelőtt a jelenlegi elnök ebben a kategóriában 52:44 arányban verte a republikánusok akkori elnökjelöltjét, John McCaint.

A közvélemény-kutató intézet szerint a részvételi szándék is Romneynak kedvez. A republikánus kihívó táborából megkérdezettek 86 százaléka mondta azt, "nagyon valószínű", hogy voksolni fog, az Obama-hívek közül pedig csak 73 százalék nyilatkozott így.