Bombagyártó iszlamistákat szimatol a francia rendőrség

Vágólapra másolva!
Nagyon veszélyes terrorhálózatot sejt a francia rendőrség a legújabb leleplezése mögött: egy Párizs külvárosában található garázsban fegyvereket, vegyszereket és kuktákat találtak.
Vágólapra másolva!

Vegyszereket és fegyvereket talált a francia rendőrség Párizs külvárosában egy garázsban, miközben a hétvégén kóser boltot robbantó radikális iszlamisták után nyomoztak - írja a BBC. A garázsban tárolt anyagok között volt kálium-nitrát, kén, de találtak fejlámpákat és kuktákat is. A rendőrség szerint ezek a kellékek robbantásokhoz szükségesek. Ezen kívül egy kézifegyvert és egy sörétes puskát is találtak. "Egészen nyilvánvalóan nagyon veszélyes terrorhálózattal állunk szemben" - kommentálta az akciót a francia rendőrség.

A helyi zsidó közösségben nagy felháborodást váltott ki, amikor Párizs külvárosában, Sarcelles-ben szeptember közepén bombát dobtak a kóser boltra. A támadásban akkor egy ember sérült meg. A nyomozás részeként a francia rendőrség a hétvégén összehangolt terrorellenes akciót hajtott végre, és 12 embert letartóztattak. A terrorelhárítók szombaton azt közölték, hogy valamennyi őrizetbe vett ember az iszlám radikális szalafista mozgalomhoz tartozik, és azzal gyanúsítják őket, hogy közvetve vagy közvetlenül részt vettek a kóser bolt elleni támadásban. A garázsban talált fegyverek és vegyszerek miatt a gyanúsítottak őrizetét újabb 24 órával meghosszabbították.

Bár a rendőrség szerint a támadás két feltételezett elkövetője is a letartóztatottak között van, egyelőre nem világos, hogy melyikük dobta a gránátot. A hétvégi nagy akció után egy párizsi zsinagógára ismeretlenek egy autóból vaktölténnyel tüzet nyitottak. Francois Hollande elnök vasárnap azt ígérte, hogy az egész államot mozgósítják a terror elleni küzdelemben.