Páncél 70 kiló hájból az erőszak ellen

Sokkoló történetekkel szembesültek a franciák azon a tárgyaláson, amelyen tizennégy férfit állítottak bíróság elé két fiatal lány hónapokon át tartó, naponta ismétlődő csoportos megerőszakolásáért. Az elkövetők és az áldozatok is tinédzserkorúak voltak a bűncselekmény idején. A férfiak azzal védekeztek, hogy elcsábították őket.

"Olyan voltam nekik, mint egy darab hús" - a most 29 éves, Nina álnéven emlegetett nő így foglalta össze a Franciaországban hatalmas visszhangot kiváltó csoportos erőszakolás ügyének a lényegét. A Párizs melletti Fontenay-sous-Bois-ban 1999 és 2001 között tinédzserek szinte naponta erőszakoltak meg velük nagyjából egykorú lányokat. A sokkoló bűncselekményekről évekig nem tudtak a hatóságok, mert az akkor 15 és 16 éves áldozatok nem mertek megszólalni. A francia sajtó most is csak álnéven ír róluk, igaz, Nina vállalta, hogy képek jelenjenek meg róla, és a sajtónak is nyilatkozott a három hete kezdődött tárgyalás elején. Mint mondta, így szeretné ösztönözni a sorstársait arra, hogy lépjenek a nyilvánosság elé.

Nina és az ügy másik áldozata, Stephanie azt állítja, hogy hónapokon át szinte naponta erőszakolták és verték meg őket Párizs egyik lerobbant külvárosában. A Libération című lapnak Nina elmesélte, egyik este moziból ment haza, amikor több helyi fiú elkapta, lerángatta az egyik tömbház pincéjébe, ahol többen brutálisan megerőszakolták. Tizenhat éves volt ekkor, és még szűz. A különösen erőszakos támadásoknak ezzel még nem volt vége, naponta zaklatták és erőszakoskodtak vele, hol parkolókban, hol lépcsőházakban vagy a helyi bölcsőde elhagyott játszóterén. Egy szemtanú szerint előfordult, hogy mintegy ötven fiú várt a sorára. Volt, hogy a cigarettát a mellkasán oltották el. A lányok nem tudtak mást tenni, mint kiabálni, tiltakozni, sírni és néha hányni. Mivel Ninát megfenyegették, hogy felgyújtják az otthonát, ha beszél a történtekről, még az édesanyjának sem mondott semmit, így neki csak annyi tűnt fel, hogy a lánya naponta tízszer zuhanyozott.

Forrás: AFP/Jacques Demarthon
Nina 70 kilót hízott a támadások óta. Azt mondja, a súlya megvédi a traumától

Nina csak 2005-ben, több évig tartó zaklatás után döntött úgy, hogy egy női rendőrnek elmondja a történteket, miután egy különösen brutális támadásban eszméletlenre verték.

Pszichiátriai szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a két nőt kamaszkorukban valóban megerőszakolták. Pszichiáterek vizsgálták a gyanúsítottakat is, és a Libération szerint azzal magyarázták a fiúk tettét, hogy a lányok számukra tárgyak voltak, és el sem tudták képzelni a szenvedésüket. Ráadásul a vágyaik kivetítésével mindent fordítva láttak, vagyis szerintük a lányok voltak azok, akik elcsábították őket.

Forrás: AFP/Jacques Demarthon
Az egyik feltételezett elkövető

A nyomozás után harminc embert tartóztattak le, most tizennégyen álltak bíróság elé. Egyikük a felesége meggyilkolásáért már börtönben ül, és ő az egyetlen, aki nem tagadja a vádakat. Egy másik vádlott közben elmenekült a szülőhazájába, Chilébe.

A vádlottak most 29-33 évesek, sokan már családosok. Néhányan elismerték ugyan, hogy közösültek a lányokkal, de azt állítják, hogy ez a beleegyezésükkel történt, és hogy az áldozatok "szerették a szexet".

A tárgyalásról megjelent híradásokból azonban kiderült, hogy a vádlottak több esetben is az áldozatok hibáztatásával védték magukat. Többször megjegyezték például, hogy a lányok túl csúnyák voltak ahhoz, hogy megerőszakolják őket, és éppen ezért nem is volt szexuális kapcsolat közöttük. Egyesek pedig hazugnak és nimfomániásnak nevezték a két nőt.

Nina vékony, hosszú barna hajú lány volt. Most 125 kiló, a támadások óta hetven kilót hízott, az újságíróknak azt mondta, a súlya egy olyan páncél, amely mögé elbújhat. "Amikor látom a testemet a tükörben, azt is látom, hogy mit tettek velem" - mondta a Libération című francia lapnak. Antidepresszánsokon és nyugtatókon él, munkát nem tud vállalni. A Guardian szerint a tárgyalás elején a francia sajtó dicsérte a nőket a bátorságukért, a zárt ajtók mögött zajló meghallgatások az egyiküket, Stephanie-t annyira megviselték, hogy öngyilkosságot próbált meg elkövetni. Nina is nehezen viselte a visszaemlékezést a rémtörténetekre, így sokszor neki is el kellett hagynia a bírósági tárgyalótermet, mert pánikrohamok törtek rá.

A férfiak egyenként akár húsz évet is kaphattak volna, de az ügyész öt és hét év közötti börtönbüntetést kért ellenük, arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény elkövetése idején még kiskorúak voltak. A bíróság végül tíz férfit felmentett, a többiek három év felfüggesztettől egy év börtönig terjedő büntetést kaptak. A két nő nem volt jelen az ítélethirdetésnél.