Elrabolták a vérszomjas drogkartell lelőtt vezérének holttestét

Vágólapra másolva!
Tűzharcban ölték meg vasárnap a mexikói hatóságok a legbrutálisabb drogkartell, a Los Zetas vezérét. A drogbáró holttestét alig egy napig őrizték, hétfőn fegyveres kommandó tört be a ravatalozóba, hogy magával vigye.
Vágólapra másolva!

Fegyveres kommandósok rabolták el a ravatalozóból Mexikó legvérengzőbb drogkartellje vezérének holttestét, miután a maffiafőnök elesett a mexikói hadsereg katonáival vívott tűzharcban. A brutális módszereiről és kivégzéseiről híres Los Zetas kartell egyik alapítóját, Heriberto Lazcanót vasárnap ölték meg a hatóságok, de kiiktatásának nem sokáig örülhettek: alig bizonyosodhattak meg róla, hogy tényleg az ő holtteste van a birtokukban, amikor a titokzatos fegyveresek már el is rabolták.

A BBC beszámolója szerint az északkelet-mexikói Coahuila államban felravatalozott holttestért hétfőn tört be egy fegyveres alakulat. A maszkot viselő támadók legyűrték a személyzetet, és egy halottaskocsiban elvitték Lazcano holttestét. A jármű vezetésére a ravatalozó tulajdonosát kényszerítették, és nyom nélkül eltűntek.

A holttest elrablását közvetlenül azután jelentette be a helyi főügyész, hogy a hatóságok közölték: az ujjlenyomatok vizsgálata bebizonyította, hogy Lazcano volt a lelőtt férfi. A drogbárót Mexikóban "a Kivégző" becenéven ismerték, kartellje uralta gyakorlatilag Mexikó teljes keleti partvidékét.

A kommandósok által alapított Los Zetas kartell az elmúlt években agresszívan terjeszkedett Mexikóban, és megjelenését mindenhol brutális gyilkosságok kísérték. A BBC szerint ugyanakkor a közelmúltban a kartell egymással vetélkedő frakciókra szakadt, és Lazcano csak az egyik csoport vezetője volt. Egy másik csoport vezető, Miguel Angel Trevino Morales tovább vezetheti a kartellt, így a bűnszervezet még koránt sincs teljesen lefejezve. (A Los Zetas drogkartellről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).