Befejezi az atomfegyverek leszerelését Oroszország

Vágólapra másolva!
Nem folytatja az atomfegyverek megsemmisítését Oroszország, erről az orosz külügyminiszter-helyettes számolt be pénteken. A Nunn-Lugar-program 1992-ben indult és 2013-ban jár le.
Vágólapra másolva!

Oroszország nem hosszabbítja meg a nukleáris, biológiai és vegyi (ABC) fegyverek megsemmisítésében az Egyesült Államokkal húsz éve tartó együttműködését azután, hogy a megállapodás érvénye 2013 májusában lejár - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Rjabkov szerint az amerikai fél számára nem jelent újdonságot, hogy Moszkva az úgynevezett Nunn-Lugar-programot nem óhajtja folytatni. Hangsúlyozta, hogy a program nagy részét már sikerült megvalósítani.

A Nunn-Lugar program célja Oroszország és a volt szovjet köztársaságok támogatása a fegyverzetcsökkentési egyezmények végrehajtása során a hadrendből kivont nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek megsemmisítésében.

Az orosz miniszterhelyettes cáfolta azokat az orosz sajtójelentéseket, amelyek szerint az intézkedésnek köze lenne a Kremlnek ahhoz a döntéséhez, hogy október elsejével be kellett szüntetnie oroszországi tevékenységét az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID).

A Nunn-Lugar-programot a kezdeményezőkről, Sam Nunn korábbi és Richard Lugar jelenleg is hivatalban lévő amerikai szenátorról nevezték el. 1992-ben, a Szovjetunió összeomlása után indították útjára, a Szovjetuniótól örökölt nagy atom-, biológiai és vegyi fegyver készlet miatti aggodalomtól indíttatva. A program az összes volt szovjet köztársaságot magában foglalja, és az Egyesült Államok legsikeresebb posztszovjet kezdeményezésének tekintik.

A program fennállása óta - a Nunn-Lugar internetes oldal adatai szerint - szervezési vagy pénzügyi segítséget nyújtott Oroszországnak több mint 6 ezer nukleáris robbanófej megsemmisítésében. A Kommerszant című orosz lap szerint az Egyesült Államok megpróbálta meggyőzni Oroszországot, hogy folytassa a programot, de nem járt sikerrel. Michael McFaul moszkvai amerikai nagykövet azt mondta az Interfaxnak, hogy tárgyalások folynak a partneri együttműködés folytatásáról ezen a területen.