Elismerte kémkedését egy kanadai tiszt

Akár életfogytiglani börtönt is kaphat az a kanadai katonatiszt, aki kémkedett Oroszországnak.

 

Bűnösnek mondta magát szerdai meghallgatásán az a kanadai katonatiszt, akit az év elején vettek őrizetbe, mert titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Jeffrey Paul Delisle a haditengerészet hírszerzési részlegénél dolgozott, és nemcsak kanadai információkhoz fért hozzá, hanem más NATO-tagállamokra vonatkozó adatokhoz is. Együttműködését 2007-ben önként ajánlotta fel az orosz hírszerzésnek, és attól kezdve négy éven át rendszeresen adott át információkat, havi háromezer dollárért.

A kanadai hatóságok akkor figyeltek fel a kémre, amikor egyszer 50 ezer dollárt vett át megbízóitól Brazíliában. Onnan kezdve figyelték tevékenységét, majd váratlan házkutatást tartottak nála, végül idén januárban letartóztatták.

Delisle az első vádlott Kanadában, aki fölött a 2001 szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után hozott nemzetbiztonsági törvény alapján ítélkeznek. A bíróság a tervek szerint januárban hoz ítéletet az ügyben. Ha bűnösnek találják, Jeffrey Paul Delisle életfogytiglani börtönt is kaphat.