Vágólapra másolva!
Egyre élesedik a török-szír konfliktus, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja fokozott harckészültségbe helyezték a török hadsereget.
Vágólapra másolva!

Fokozott harckészültségbe helyezték csütörtöktől a török fegyveres erőket - tudta meg NATO-beli diplomáciai forrásokból az orosz állami hírügynökség Londonban. "Ankara és Damaszkusz viszonyában a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak az események", a NATO vezetése folyamatosan elemzi a török-szíriai határon kialakult helyzetet - jegyezte meg az ITAR-TASZSZ tudósítójának nyilatkozó, meg nem nevezett európai diplomata.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) egy munkatársa a tudósítónak csütörtökön azt mondta, "Törökország arra készül, hogy repüléstilalmi övezetet hozzon létre Szíria északi körzetei felett", kiszorítva onnan a szíriai kormány légierejét.

Szerda este fegyverszállítmányt gyanítottak azon a szíriai utasszállítón, amelyet leszállásra kényszerítettek török vadászgépek. A 180 férőhelyes szíriai Airbuson csak 37 ember utazott, de fegyvert nem találtak rajta. A gépet csütörtökön továbbengedték.

A Törökország és Szíria közötti viszony az utóbbi másfél évben sokat romlott, a Szíriában zajló polgárháború miatt. Ankara többször is jelezte, helyteleníti Damaszkusz erőszakos fellépését a rezsim ellenzékével szemben.

Júniusban egy feltehetően szíriai légierő által lelőtt török katonai gép eltűnése okozott problémát, az utóbbi hetekben pedig pattanási felszült a helyzet, miután többször is előfordult, hogy szír területről kilőtt lövedékek csapódtak be Törökországban, amire Ankara ellentámadással reagált. Szerdán a török hadsereg főparancsnoka arra figyelmeztette Szíriát, hogy ha folytatódnak az átlövések, komolyabb erővel fog válaszlépéseket tenni.