Ha szigorú az apád, segít a Szerelemkommandó

love commandos, Indiai kasztrendszer, kasztok közötti házasodás, tömeges kasztok közötti eküvő, Ambedkar arcképe nyakláncokon
Vágólapra másolva!
Ezrével gyilkolják, kínozzák és alázzák meg azokat a fiatalokat Indiában, akik rangban nem hozzájuk illő párt választanak. A becsületgyilkosságok felett szemet hunynak a rendőrök és a bíróságok is. A fiatalok sokszor az életükkel játszanak, ha együtt akarnak maradni, csak a Szerelemkommandó nyújt menedéket az üldözötteknek.
Vágólapra másolva!

Egy szerelmi drámákról szóló regényhez inspirációt kereső író kincsesbányára akad, ha végiggörgeti a veszélyben lévő indiai szerelmespárok megmentésére szakosodott szervezet, a Szerelemkommandó honlapján található hozzászólásokat. Indiában a különböző társadalmi csoportok közötti érintkezést szigorúan szabályozó, egyelőre lerombolhatatlannak tűnő kasztrendszer miatt a szerelem sokszor valóban drámai kérdés. A különböző kasztokhoz tartozó fiatalok ugyanis sokszor az életüket kockáztatják, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy együtt maradjanak és összeházasodjanak.

A kasztokon és vallásokon átívelő házasság hagyományos, de nem hivatalos tilalmának a megszegéséért rendszeresen kiközösítik és megkínozzák a fiatalokat a saját családtagjaik és a közösség, ahol élnek. Ha ezek az eszközök sem tántorítják el őket a házasságtól, akkor halállal lakolnak. Ezeket a megtorlásokat sokszor az önjelölt kaszttanácsok vezetői rendelik el, és azt remélik, hogy így meg tudják védeni a közösségek becsületét.

Néhány jogvédő viszont úgy gondolta, hogy nem a közösségek, sokkal inkább a fiatal párok szorulnak védelemre. A 2010-ben alakult Szerelemkommandó nevű szervezet tulajdonképpen menedéket nyújt az üldözött szerelemeseknek: több mint tizenegyezer önkéntesük szerte az országban jogsegélyt ad, és telefonos segélyvonalat működtet, és az igazán elszántakat még össze is házasítja. Szállást és ételt adnak nekik, és jó tanácsokkal is ellátják őket.

Forrás: AFP/Noah Seelam
Tömeges esküvő Indiában. Az ő szerelmük beteljesülhetett

Indiai Rómeók és Júliák

A 22 éves Lalita és Dev egészen közel volt ahhoz, hogy a szülői ellenkezés miatt a klasszikus Rómeó és Júlia-féle megoldást válassza, és véget vessen az életének, amikor egy televíziós show-műsorban meglátták a Szerelemkommandó ügyvédeit és aktivistáit, és felcsillant számukra a remény. A CNN az ő romantikus történetükön keresztül mutatta be egy riportfilmben a kommandósok munkáját.

Amikor Dev még csak udvarolni próbált, és azért volt elkeseredve, mert a lány nem hívta fel, még nem tudhatta, hogy a kapcsolatuknak ez a legkisebb akadálya. Lalita ugyanis magasabb kaszthoz tartozik, mint ő, és a családja, amely már teljes erőbedobással kereste neki a megfelelő férjjelöltet, nehezen tudta megemészteni a hírt, hogy a lány kaszton alul esett szerelembe. Amikor az apja is értesült a választásáról, megverte és megkínozta. Több más párhoz hasonlóan Lalita és Dev is a Szerelemkommandónál talált menedéket.

"Túlságosan is sok minden miatt aggódhat India ahhoz, hogy abból csináljon problémát, hogy ki kit szeret" - mutat rá a szerelemesek üldözésének az értelmetlenségére Szandzsoj Szacshdev, a Szerelemkommandó vezetője, aki a CNN-nek arról panaszkodott, hogy India a szerelem gyilkosainak hazája lett.

Gyilkossággal védik a becsületet

Az úgynevezett becsületgyilkosságokról nincsenek hivatalos adatok, mivel sok halálesetet nem is jelentenek, vagy a családtagok öngyilkosságként, esetleg természetes halálként tüntetik fel a dokumentumokban. Annak ellenére, hogy az indiai legfelsőbb bíróság figyelmeztette a kormányt és az államokat, hogy védjék a párokat, a ragaszkodás a hagyományokhoz sok helyen erősebbnek bizonyul. Az amerikai külügyminisztérium idei jelentése szerint csak Harijána, Pandzsáb és Uttar Prades tartományokban évente 900 becsületgyilkosságot követnek el.

Forrás: AFP/Noah Seelam
Ifjú házasok B.R. Ambedkarnak, a kasztrendszer ellen harcoló politikusnak a képe előtt

Az indiai kasztrendszerben az a leginkább zavarba ejtő, hogy minden jogi háttér nélkül olajozottan működik. Olyan informális, önfenntartó intézmény, amely makacsul ellenáll a legalább fél évszázada tartó kormányzati erőfeszítéseknek, amelyek az eltörlését célozták - állítja a Reason Foundation közpolitikai intézet vezető elemzője, Shikha Dalmia. Az indiai kasztrendszerben szigorúan szabályozzák a házasságot is, az egyes társadalmi csoportok tagjai például csak saját alkasztjukhoz tartozóval kelhetnek egybe, mások pedig épp ellenkezőleg, másik alkasztbéli társat választhatnak. A internetnek és a közösségi oldalaknak köszönhetően azonban egyre könnyebb az átjárás a kasztok között, és egyre többen találnak egymásra. A régi normákhoz ragaszkodók részéről pedig egyre hevesebb az ellenállás.

Az elmúlt években az indiai legfelsőbb bíróság azonban határozottan állást foglalt az ügyben. "Semmi becsületbeli nincs ezekben a gyilkosságokban, ezek tulajdonképpen barbár és szégyenteljes bűncselekmények, amelyeket brutális, középkori gondolkodású emberek követnek el, akik kemény büntetést érdemelnek" - hangzott a legfelsőbb bíróság álláspontja 2006-ban. Szandzsoj Szacshdev sokkolónak tartja, hogy a legfelsőbb bírósági iránymutatás ellenére a rendőrség nem tartóztatja le a szülőket és a közösségi vezetőket, akik megalázzák és gyakran meg is ölik a kasztokon vagy vallásokon átmerészkedő szerelmeseket.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet 2010-es jelentése szerint megszokott forgatókönyv, hogy a fiatal pár elszökik otthonról, a feleség családja azonban emberrablásról tesz bejelentést a rendőrségen, a rendőrök így letartóztatják a férjet, annak ellenére, hogy mind a ketten állítják: szó sincs ilyesmiről. A nőt aztán arra kényszerítik, hogy visszatérjen a családjához, ahol a rokonai megbüntetik azért, amit tett: bezárva tartják, zaklatják, megölik.

A rendszer nem tűri a szerelmet

Hogy miért nem sikerült visszaszorítani a becsületgyilkosságot, arra a Szerelemkommandónak egyszerű a válasza: a politikai vezetők gondolkodásmódja és ellenállása miatt. Az [origo]-nak azt mondták, a legfelsőbb bírósági irányelv ellenére a végrehajtó gépezet a szerelmesek ellen van. Ráadásul - tették hozzá -, egyetlen politikai pártnak sincs programja a fiatal párok jogainak megvédésére. "Ha a politikai pártok foglalkoznának a problémával, talán nem is lenne szükség a Szerelemkommandóra. Ők csak a szavazatokat nézik, mi viszont azon dolgozunk, hogy megmentsük az ártatlan és ártalmatlan szerelmeseket" - magyarázták az [origo]-nak küldött válaszukban. Hozzátették, hogy nemcsak a fiatalokat, hanem a szervezetet is fenyegetik.

A felsőbb és az alsóbb kasztok fiataljainak szétválasztására néhány évvel ezelőtt az észak-indiai Uttar Prades állam tanácsa azt a kevésbé erőszakosnak tűnő megoldást találta ki, hogy megtiltotta a nem férjezett nőknek a farmer viselését és a mobiltelefon használatát. A tanács érvelése szerint főként ez a két tárgy tehet arról, hogy a különböző kasztokhoz tartozó fiatalok egymásra találnak. A mobiltelefon azért is került célkeresztbe, mert a hatóságok szerint a fiatalok ennek segítségével szervezik meg a szökést.

A Szerelemkommandó segélyszámára naponta több ezer telefonhívás és SMS érkezik. A kommandó menhelyein nem éppen nászutat idéznek a körülmények. Két-három párnak kell osztoznia egy szobán, amelyet fegyveres őr véd az ajtónál. Fiatal házasoknak nem feltétlenül ideálisak a körülmények, de legalább biztonságban vannak.

Azok a párok, akik találnak munkát, és be tudnak rendezkedni egy saját életre, általában talpra tudnak állni - válaszolták a Szerelemkommandó munkatársai az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy mi történik a fiatalokkal, akik hátrahagyják a szervezet által nyújtott menedéket. Sokan ma már szülők, és szinte mindannyian tartják a kapcsolatot a kommandóval, értesítik a segítőket az életük alakulásáról. Vannak azonban olyan párok is, akik a szervezet munkatársainak a tanácsa ellenére elhagyják a menhelyet, de ők rendszerint hamarosan megint bajba kerülnek, és ismét segítséget kérnek a kommandósoktól.

"Sonia Gandhi házassága szerelemből született, és szerelemházasság sok más politikusé is. Ők miért hallgatnak, ha hétköznapi szerelmesekről van szó?" - mutat rá a helyzet fonákságára Szandzsoj Szacshdev, a Szerelemkommandó alapítója, aki a saját életével is példát mutat, ugyanis a szerelmét vette el feleségül.