Szíriai utasszállítót kényszerített leszállásra a török légierő

Vágólapra másolva!
Fegyverszállítmányt gyanítottak azon a szíriai utasszállítón, amelyet szerda este kényszerítettek leszállásra török vadászgépek a török főváros egyik repülőterén. A 180 férőhelyes szíriai Airbuson csak 37 ember utazott, de fegyvert nem találtak rajta. A gépet csütörtökön továbbengedték.
Vágólapra másolva!

Török vadászgépek fogtak el egy szíriai utasszállítót a török légtérben. A gépet Ankaráéban kényszerítették leszállásra, mivel azt gyanítják, hogy a fedélzetén fegyvereket szállítottak a damaszkuszi rezsim számára. A 180 férőhelyes Airbus A320-ason mindössze 35 utas és két fős személyzet tartózkodott.

A törökök azután döntöttek a gép leszállítása mellett, hogy információkat kaptak arról, a fedélzetén "nem civil rakományt" szállítanak - közölte Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. Törökország közölte, nem engednek semmilyen repülőgépet, legyen az civil, vagy katonai, hogy fegyvert vigyen át a török légtéren, egyúttal az összes török repülőnek jelezte, ne használják a szíriai légteret, mert nem biztonságos.

A Hürriyet török lap szerint azonban az ankarai Esenboga repülőtéren landolt gépen végül nem találtak semmilyen fegyvert, csak tucatnyi konténert, amelyekben katonai kommunikációban is használt berendezések - adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek - voltak. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint olyan tárgyat is találtak, amelyről feltételezik, hogy rakétaalkatrész. A CNN Türk szerint utóbbi egy fegyverrendszer része lehet, de a török illetékesek nem árulták el, hogy miről van szó pontosan.

A törökök csütörtökön engedélyezték, hogy a gép folytassa útját Damaszkuszba, de a lefoglalt eszközök nélkül.

Oroszország közülte, semmiféle katonai felszerelés nem volt a Moszkva és Damaszkusz között közlekedő repülőn, amelyen amúgy 17 orosz állampolgár is utazott. Szíria légi kalózkodással vádolta meg Törökországot. Mahmud Szaid szíriai közlekedési miniszter egy libaboni tévéjelentés szerint "a polgári légiközlekedési megállapodásokat felrúgó légi kalózkodásnak" - nevezte a török lépést.

A Törökország és Szíria közötti viszony az utóbbi másfél évben sokat romlott, a Szíriában zajló polgárháború miatt. Ankara többször is jelezte, helyteleníti Damaszkusz erőszakos fellépését a rezsim ellenzékével szemben.

Júniusban egy feltehetően szíriai légierő által lelőtt török katonai gép eltűnése okozott problémát, az utóbbi hetekben pedig pattanási felszült a helyzet, miután többször is előfordult, hogy szír területről kilőtt lövedékek csapódtak be Törökországban, amire Ankara ellentámadással reagált. Szerdán a török hadsereg főparancsnoka arra figyelmeztette Szíriát, hogy ha folytatódnak az átlövések, komolyabb erővel fog válaszlépéseket tenni.