Rendőrökkel csaptak össze a diákok Chilében

Vágólapra másolva!
Olcsóbb képzést, és nem csak a gazdagoknak kedvező rendszert szeretnének a chilei diákok. Kövekkel dobálták meg a vízágyúzó rendőröket.
Vágólapra másolva!

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták a rendőrök azt a néhány száz chilei diákot, aki a felsőoktatás megreformálása miatt tüntetett a chilei fővárosban - értesült a hirado.hu. A konfliktus akkor robbant ki, amikor néhány csuklyát viselő fiatal konfrontálódni kezdett a rohamrendőrökkel. A maszkot és kendőt viselő diákok kövekkel válaszoltak a hatósági oszlatásra.

Chilében a diáktüntetések 2011-ben kezdődtek, az elmúlt két évben több állami intézményt, iskolákat, hivatalokat is megszálltak a fiatalok. A sokszor erőszakos demonstrációk során boltokat és autókat is felgyújtottak az elégedetlen diákok.

A fiatalok célja, hogy a chilei kormány javítson a felsőoktatás minőségén, illetve, hogy a kormány megváltoztassa az új felsőoktatási törvényt, mert az a diákok szerint a gazdagoknak kedvez, és plusz terheket ró a szegényekre és a középosztályra. A diákok fő célja a képzési díjak csökkentése.