Vágólapra másolva!
Nemcsak az időjárás, hanem alkohol is rontotta a kapitány és az első tiszt látási viszonyait Kamcsatkán. A sikertelen kényszerleszállásban tízen haltak meg.
Vágólapra másolva!

Szeszfogyasztás is közrejátszhatott az Antonov AN-28 repülőgép kamcsatkai katasztrófájában szeptemberben - közölte az AP hírügynökség a nyomozóhatóságra hivatkozva. A menetrend szerinti járat kapitánya és első tisztje is mérsékelten ittas állapotban volt a vizsgálatok szerint, amikor egy vulkánon, az úti céltól tíz kilométerre megpróbáltak kényszerleszállást végrehajtani. A Petropavlovszk-Kamcsatszkijból Palanába tartó gép egy fenyvesre zuhant, a 14 utasból tíz (köztük a két pilóta) nem élte túl a katasztrófát.

Továbbra sem lehet ugyanakkor kizárni a baleseti okok közül a műszaki hibát. A kisméretű, két légcsavaros gépet 1978-tól 1992-ig gyártották, és eddig 25 zuhant le belőle. Oroszországban eleve nem ritkák a belföldi járatokat érő katasztrófák, amiket az elavult géppark mellett a pilótaképzés hiányosságai és a biztonsági előírások megkerülése okoznak. Külön vizsgálat deríti ki, hogyan engedhették felszállni ittasan pilótákat, holott egy évvel korábban szintén alkoholfogyasztás miatt történt egy 47 halálos áldozatot követelő baleset.