Öt pontot ér a szimmetrikus birkahere Szenegálban

Vágólapra másolva!
Szenegál legnépszerűbb tévéshow-jában birkák vetélkednek egymással. A műsor olyan népszerű, mint nálunk az X-Faktor.
Vágólapra másolva!

Szenegálban a juh szinte családtagnak számít, akár a kutya vagy a macska a nyugati világban. Emiatt olyan népszerű a Khar Bii, vagyis az Ez a birka - című vetélkedő, amelyet idén már negyedszerre rendeznek meg.

Az idei döntő október végén lesz, akkor dől el, melyik az ország legszebb kosa. A sikerhez kiváló fizikai és esztétikai adottságok kellenek. Maximálisan öt pontot ér, ha a kosnak gyönyörű a gyapja, szintén ötöt, ha a heréi szimmetrikusak. További tíz pont jár, ha szépen masíroz a birka a gazdájával. Az állat mérete is sokat számít, minél testesebb, annál jobbak győzelmi esélyei. A győztes kos gazdája 2 millió szenegáli frankot, vagyis 900 ezer forintot kap, tenyésztőként pedig rendkívüli megbecsülést az országban.

A szenegáliak birkaszeretetét jól példázza az a tehetős férfi, aki luxuslakásban él a családjával és 11 birkájával. "Kiadhatnám a juhok lakrészét akár havi negyedmillió frankért is, de jobb szeretem, hogy Billal (ez a férfi kedvenc kosa) és a többi birka él benne" - idézte az AP amerikai hírügynökség a 60 éves Ousmane Ndiayét, akinek Billalja szintén versenyzik a birkaviadalon.